Још 22 локалне самоуправе удружено за смањење ризика од катастрофа

У Скупштини Београда је данас потписан Протокол о сарадњи градова и општина дуж слива Велике Мораве и слива Горњег Дунава – Банатски водотоци у циљу смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић подржао је такав начин удруживања и поручио да је, захваљујући разним активностима на том пољу, Србија сада много спремнија да се избори са ванредним ситуацијама у односу на 2014. када су нас задесиле велике поплаве.

Ружић је рекао да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са нашом неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете.

Рекао је да се, ипак, показало колико смо сналажљив и упоран народ.

„Изашли смо одлучни да ћемо наредне ванредне ситуације, изазване елементарним непогодама дочекати спремнији и започети заједно активности на отклањању узрока климатских промена на локалном нивоу“.

Ружић је рекао да је данашњим потписивањем поменутих протокола отворена нова страница одрживог развоја Србије.

Министар Ружић

Навео је да је држава од 2014. била уз локалне самоуправе и заједно са њима усвајала научене лекције и да смо уз озбиљну подршку донатора и програма УНДП изградили „систем са којим партиципирамо и повезујемо се са територијама и земљама у окружењу преко пројекта SEE URBAN, јер природне катастрофе не познају административне и државне границе“.

Ружић је поручио да ће бити направљен одговарајући законски оквир за ту сарадњу дуж сливова, а посебно у погледу располагања људским и финансијским ресурсима за међуопштинску сарадњу.

„Добили смо локалне шампионе смањења ризика од катастрофа“, истакао је Ружић мислећи на запослене у локалним администрацијама који предано раде у овој области и захвалио на помоћи СКГО, ЕУ, УНДП и Организацији за храну и пољопривреду при УН и Светској банци.

Протоколе о сарадњи су потписали градоначелници и представници још 22 локалне самоуправе дуж слива Велике Мораве и слива Горњег Дунава.

На свечаности је обележена и годишњица потписивања протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре и представљени су резултати те иницијативе, реализоване са идејом смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Циљ овакве сарадње градова и општина је да се на бази смерница важних међународних и националних стратешких докумената створи институционални оквир за заједничко деловање локалних самоуправа за ефикасније превентивно деловање и отклањање елементарних непогода на локалном нивоу и ефикаснијем управљању ризиком.