МАРАВИЋ: ОТВОРЕНОСТ УПРАВЕ НИКАДА НИЈЕ КОНАЧНА

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић поручио је данас на конференцији Дани разговора 2016, да ће министарство наставити сарадњу са цивилним друштвом, истакавши да питање отворености управе није нешто што је коначно, већ се стално достижу нове границе.

Маравић је на почетку дводневне конференције, која је круна двогодишњег пројекта Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и Америчке агенције за међународни развој (USAID), рекао да ће МДУЛС наставити да помаже да се цела државна управа, локална самоуправа, градови и општине мењају ка томе да буду сервис грађана, а да свака форма организовања грађана помаже и каналише ту комуникацију и достизање резултата.

Говорећи о томе да се МДУЛС суочава са изазовом да са све мањим финансијским ресурсима уради што је могуће више, он је нагласио да су, насупрот почетном ставу да је јавна управа прегломазна, истраживања показала да је основни проблем у структури оних који у њој раде, а не у њиховом броју.

„Нема их превише, има их превише на неким местима, али их, на жалост, има премало управо на местима јавних ствари, креирања јавне политика и њеног спровођења, ту ради најмањи број људи и вештине потребне за рад на тим местима су оне које се не добијају кроз формално школовање“, нагласио је Маравић. Због тога је важна улога Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом како би се изградили потребни капацитети у свим ресорима и развиле вештине службеника који ту раде, додао је.

Говорећи о стратешким документима, Маравић је навео да се мора направити корак ка досмерној комуникацији са грађанима који су не само користници јавних услуга, већ и актери у процесу, контролори, неко ко непосредно надзире и оцењује рад органа јавне, државне управе, а да савремена технологија то не само да омогућава, већ поставља захтеве имајући у виду свепристутност мобилних уређаја и интернет мрежа и могућности које они пружају сваком појединцу.

„Потребе грађана се мењају и тешко је имати темељан процес стратешког планирања и сачинити темељан стратешки документ, а да он није већ следеће године у неком делу превазиђен… морамо тим питањем да се доста позабавимо“, закључио је он.