Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Реформа јавне управе један је од три каријатидна стуба, односно, један од три најважнија критеријума напретка Србије на пољу европских интергација и важно је што је констатован стални напредак у многим сферама реформе јавне управе, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је, отварајући скуп “Изазови реформе јавне управе у Србији – Кључни налази извештаја о праћењу СИГМА 2017”, рекао да су многе активности из Акционог плана 2015-2017. године биле покретачи промена у јавној управи, попут отворених података, е-управе…

Подвукао је да је значајно да је управо на основу напретка који је Србија направила омогућено да као секторску буџетску подршку ЕУ, Србија добије 80 милиона евра, што је, каже, велики мотивациони фактор да наставимо “крупним корацима напред”.

Ружић је појаснио да је од тих 80 милиона евра, 70 милиона директна подршка буџету Србије, а десет се односи на четири пројекта, од којих два координира министарство на чијем је челу.

Из републичког буџета је у претходном периоду издвојено 17 милиона евра, док је од билатералних донатора, ван секторксе буџетске подршке опредељно 30 милиона евра.

“То су не тако мала средства која су усмерена на оставрење овог важног циља који нас приблизава ЕУ”, подвукао је Ружић.

Скуп „Изазови реформе јавне управе у Србији: Кљуцни налази Извештаја о праћењу СИГМА 2017“

Он је додао да очекује нови Акциони план 2018-2020,у којем ће све наћи путокази и смернице из извештаја шта треба поправити и унапредити.

Реформа јавне управе, каже, у великом мери опредељује оно што смо урадили претходних година, а имали смо процес рационализације јавне управе и пролазили кроз револуционарни процес реформи и промена, како би грађани били задовољни услугама државе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је реформа јавне управе, са владавином права и економским управљањем, једна од три круцијалне области за успешно приступање ЕУ.

Како је рекао, и недавно представљена Стартегија за Западни Блакан јасно је истакла значај реформе јавне управе, која се не спроводи само ради приступања Унији, већ је пре свега у интересу градајана Србије – да имају модерн, транспарентну и одговорну урпаву.

Фабрици је навео да Унија помаже Србији у процесу реформи и поновио да је опредељено 80 милиона евра за секторску подршку за период од три године.