Одржан округли сто о променама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак изразио је данас очекивање да ће, након јавне расправе, Нацрт измена и допуна закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја бити додатно унапређен и постати нешто што ће и државни органи и грађани, али и међународна заједница, у потпуности подржати.

Он је, на округлом столу који је Министарство организовало у оквиру јавне расправе о Нацрту овог прописа, подсетио да се Србија обавезала и поглављем 23 у преговорима са ЕУ на измене и допуне овог прописа, те да је у ранијем периоду тај закон био проглашен за једано од најбољих законских решења у свету.

“Пред нама је тежак задатак – да нешто што је најбоље додатно унапредимо”, додао је Бошњак.

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама закона о слободном приступу информација од јавног значаја

Он је навео да се током година примене закона и рада Повереника показало као потребно да се унапреди и одговорност и обухват оних који су у обавези да поступају по захтевима за информације.

“Зато један од најбитнијих циљева који су већ истакнути, проширивање лица на које се закон примењује, а и пропорционално смањење великог броја захтева за приступ информацијама од јавног значаја”, рекао је Бошњак.

Додао је и да је захтев за принципом транспарентности у фокусу, те да је пажња посвећена и увођењу и унапређењу оних института који су нужни са становишта развоја људских права, имплементације међународних стандарда и праксе већине земаља ЕУ у овој области.

Казао је да је посебна пажња посвећена и остваривању права јавности да зна, те да ће законом бити унапређена и тајност података, односно заштита података о личности, општи управни поступак и многи други елементи.

Бошњак је рекао да јавна расправа о овом Нацрту закона траје до 19. априла 2018. године и позвао све заинтересоване институције, организације, невладин сектор, стручну јавност и грађане да узму учешће у расправи како бисмо дошли до што бољих законских решења.