Подршка за 40 општина и градова за реформу пореза на имовину

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар финансија Душан Вујовић и Њ.Е. амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге потписали су меморандум о разумевању којим и званично почиње пројекат „Реформа пореза на имовину“.

 

Кроз овај пројекат око 40 локалних самоуправа у целој Србији добиће прилику да ажурира своје базе података о некретнинама, и тиме повећа обухват наплате пореза на имовину. Пет најуспешнијих поделиће наградни фонд од милион франака, који је обезбедила Влада Швајцарске.

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је овај пројекат, који ће бити реализован уз подршку наших пријатеља из Швајцарске, јако битан за увођење реда у локалним самоуправама.

„Многе локалне самоуправе имају финснисјких проблема, буџету су им у дефициту, презадужене су. Један од начина да превазиђу ове тешкоће јесте да повећају своје изворне приходе бољом наплатом пореза. Управо кроз овај пројекат 40 општина и градова добиће прилике да среде евиденцију о пореским обвезницима што ће омогућити бољу наплату прихода“, рекао је Ружић.

Пројекат ће трајати четири године, а већ сада је извесно да ће добијени новац градови и општине улагати у инфраструктурне пројекте, који ће бити корисни за све становнике тих локалних самоуправа.

„Пројекат Реформа пореза на имовину део је наше нове стратегије у сарадњи са Србијом, која ће бити актуелна од 2018. до 2021. године. За овај период смо издвојили 91 милион евра. Тиме ће наша подршка Србији премашити 300 милиона евра, за протеклих 30 година колико смо већ овде“, рекао је Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији.

У пилот фази овог пројекта, у којој је учествовало девет општина из источне Србије, у периоду од 2013. до 2016. године проценат повећања наплате пореза на имовину је, у просеки, 197 процената, док се пореске стопе нису мењале.