Потписан Меморандум о разумевању за српско-корејски Информатички центар

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и директор Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје Ох Хунмок (Oh Hyunmok), потписали су данас у Влади Републике Србије Меморандум о разумевању за успостављање српско-корејског Информатичког приступног центра и сарадњу у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ).

„Данас смо направили још један важан корак ка унапређењу електронске управе и информационог друштва у Србији и овим настављамо изузетно добру сарадњу са Републиком Корејом у овим областима. Осим обука за државне службенике,  успостављањем српско-корејског информатичког центра отворићемо врата и грађанима и старт-ап компанијама, уз изградњу капацитета и развој обука у области информационо-комуникационих технологија“, рекао је министар Ружић након потписивања Меморандума.

Сарадња у погледу ове иницијативе иницирана је у директној комуникацији са амбасадом Кореје, а потписивању Меморандума који је основ за даљу конкретизацију и операционализацију сарадње, претходио је низ билатералних састанка на нивоу српских и корејских делегација.

Током посете Републици Кореји, делегација Србије је имала прилику да се упозна са развојем ИКТ стратегија у овој земљи, као и са радом Министарства унутрашњих послова, Министарства финансија, градске општине Дежон, Националне службе здравственог осигурања, Универзитетске националне болнице, Пореске службе, Иновативног центра и Центра за Информатику и безбедност, како би се упознали са функционисањем информационих система у односу на послове које обавља свака од институција.

Претходно, у марту 2016. године потписан је потписан је Меморандум о разумевању између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Кореје о сарадњи у области електронске управе, којим је предвиђена размена добрих пракси две земље.