Ружић и Копривникар: За добру управу су кључни људи

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и потпредседник Владе Словеније и министар јавне управе Борис Копривникар потписали су данас Меморандум о сарадњи у области стручног усавршавања који ће подразумевати размену добре праксе, искуства и знања у тој области, као и упућивање службеника на стажирање.

Министар Бранко Ружић и потпредседник словеначке владе и министар Борис Копривникар на састанку

Ружић је том приликом изјавио да је Србији значајна подршка, искуство и добра пракса земаља из региона, а посебно оних које су прошле кроз процес европских интеграција. „Наша сарадња са Словенијом развила се у много области када је реформа јавне управе у питању, а колега Копривникар и ја смо данас, као и током заједничке седнице двеју влада, разговарали и о размени искуства и знања када је стручно усавршавање запослених у питању, јер смо сагласни да су за добру управу кључни службеници“, рекао је министар.

Копривникар је оценио да једна институција или организација не може бити успешна ако је не чине образовани, обучени и мотивисани људи. Он је рекао да Словенија традиционално размењује искуства и да има одличну сарадњу са Србијом. „Што више причамо то смо сагласнији да се суочавамо са истим проблемима и изазовима који захтевају слична решења. Зато је и потписивање овог Споразума важно, јер њиме и формализујемо начине и принципе сарадње у области стручног усаршавања запослених у јавној управи“, рекао је Копривникар.

Министар Бранко Ружић и потпредседник словеначке владе и министар Борис Копривникар

За остварење овог циља, српски министар рекао је да су у протеклом периоду донети веома важни закони – Закон о Националној академији и Закон о еУправи, први закони те врсте код нас. „Академија ће нам пружити квалитетне и едуковане службенике у, а Законом о еУправи обавезали смо се, као управа, на коришћење модерних технологија у нашем раду, што ће значајно допринети лакшем пословању грађана са управом и већем поверењу у државне институције“, рекао је Ружић нагласивши да је Академија већ почела са обукама, а да ће од јесени радити у пуном капацитету.