Ружић и Руф о реформама јавног сектора

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је у разговору са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Џејсом Руфом да се систем јавног сектора мења из темеља, јер је циљ да он буде ефикасан, економичан и управљив.

Министар је подсетио да су пописана радна места у јавним службама. „Око 2.000 тренутно постојећих послова и неколико хиљада различитих радних места у јавним службама, каталогом су смањена на око 870. Све јавне службе ће морати да ускладе своје унутрашње организације и послове са Каталогом и ту неће бити више злоупотреба и измишљања радних места само у сврху запошљавања“.

Ружић је рекао да је Министарство припремило сет нацрта закона који уређују радноправне односе и вредновање рада и систем плата у јавним службама, аутономним покрајинама и локалним самоуправама и да је план да се они врло брзо нађу пред посланицима.

Министар сматра да је овакав систем и правичан, јер свим запосленима у јавним службама омогућава подједнако вредновање рада и награђивања за залагање и резултате, што ће позитивно утицати на њихову мотивисаност и квалитет услуга.

Када је реч о максималном броју запослених у државним и локалним администрацијама, а према последним подацима их је и за око 6.700 мање од максималног утврђеног броја.

 

Говорећи о плановима министар је рекао да се паралелно ради на законима и пратиећим прописима који регулишу плате запослених у остатку система јавне управе. „Циљ нам је да их усвојимо до краја године и тиме заокружимо и уредимо цели система“.