Ружић: Инспекори нису непријатељи, они раде у интересу свих нас

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да очекује да ће недовољан број запослених у инспекцијским службама бити решаван наредне године и да је применом рационализације највише претрпела инспекцијска служба, па се дешавају, како је рекао, парадоксалне ситуације да у појединим окрузима инспекцијски надзор обавља само једна особа.

 

„У Јабланичком и Пчињском округу ради само један здравствени инспектор, у Нишавском округу такође. Имамо ситуације да на локалном нивоу, један инспектор обавља послове четири различите инспекције, што је неодрживо“ каже Ружић који се данас састао са Координационом комисијом која контролише и рад 40 републичких инспекција.

Према подацима у Србији један инспектор долази на 1.200 грађана, а у Европи на 780 грађана.

Та чињеница, сматра Ружић, указује на потребу за кадровским обнављањем како би инспекцијске службне радиле у складу са стратегијом владе за борбу против сиве економије и у интересу привреде и грађана Србије.

„Очекујем да следећа година буде година оптимизације, а не рационализације која је код неких постала еуфемизам за отпуштање. Мислим да се сада отвара нова епоха у којој ћемо на оптималан начин запошљавати у оним службама, па и у инспекцијским, да бисмо постигли циљеве који су потребни и влади и грађанима“, рекао је Ружић.

 

Он је додао да је применом Закона о инспекцијском надзору, који је усвојен 2015. године, у протекле две године рад инспекцијских служби постао транспарентији, а привередни амбијент далеко предвидљивији.

Министар је нагласио да је важно је да грађани и привредници не схватају рад инспекцијских служби као кажњавање, јер они сада имају и саветодавну функцију.

Рад инспекцијских служби је у функцији безбедности свих грађана када користе неки производ, шаљу дете у школу или вртић, одлазе у ресторан, плаћају порез… Инспекори нису непријатељи, они раде у интересу свих нас“, рекао је Ружић.

Он је као најзначајније резултате у борби државе и инспекцијских служби против сиве економије навео да је Инспекторат за рад је у првих седам месеци ове године затекао 13.716 радника „на црно“ од којих је 12.861 после надзора засновало радни однос.

Такође, од августа 2015. обављено је више од 8000 надзора над нерегистрованим привредним субјекатима, попут аутомеханичара у непријавЉеној гаражи, бутика по становима и сл. – 50% њих је легализовалао своје послове након надзора.

Министар је подсетио д су отпочеле са редовне саветодавне активности између инспекција и привреде, а разматра се могућност и модалитети увођења саветника за привреду – специјализованих стручњака који би поступали у својству саветника за привреду у односу на примедбе на инспекцијски надзор.

Следећи велики корак ове реформе који очекујемо до краја 2018. године је Е-испектор – јединствене платформе за рад и извештавање свих 40 инспекција, најавио је министар Ружић.