Ружић: Нећемо одустати од намере да ухватимо корак са развијеним светом

„Дигитализација је приоритет владе Србије и држава жели бржу, ефикаснију и транспарентнију државну и локалну управу и јавне службе за све њене грађане. Влада од овог циља неће одустати“, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на конференцији „Дигитал 2017“.

Он је поручио да је циљ државе да се прате светски трендови у дигиталној сфери и објаснио  да је држава, иако је реч о процесу који захтева време, јер се систем, навике и начин  размишљања не мењају преко ноћи, учинила у протеклом периоду на пољу реформе јавне управе заиста крупне кораке.

 

„Поставили смо здраве основе системским решењима која омогућавају  даљи напредак у поступању управе како интерно, тако и према грађанима“ рекао је Ружић и додао да је само у периоду од годину дана  неколико значајних електронских услуга пуштено у рад са циљем да се олакшају административни поступци и побољша пружање услуга грађанима. Неке од тих услуга су: упис новорођенчади још у породилиштима кроз пројекат „Бебо, добро дошла на свет“, онлајн упис у вртиће и сл.

Као посебно значајну новину министар је навео умрежавање база ради електронске размене потребних података како би службеници у јавној управи брзо, једноставно и електронски приступили подацима.

Министар је појаснио  да је успостављен и  ткз. еЗУП, који је први и одличан алат који омогућава службеницима да размењују електронске податке да би грађани остварили брже услуге. „Од 1. јуна до данас управа Србије је, користећи еЗУП, разменила преко 15.000 докумената! То је само почетак, јер важно је да овим послом отварамо многа питања за које налазимо решења, на која ћемо одговорити и доношењем Закона о еУправи до краја године и које ће бити још једно системско решење“, рекао је Ружић.

Министар је, како би поткрепио тврдњу да је дигитализација приоритет владе, подсетио да је основана Канцеларија за ИТ која директно одговара премијерки. „Од сада па на даље, надам се да нећемо само у фигуративном смислу говорити о печату као прошлости, већ ћемо га заиста тамо и послати“,  поручио је министар.