Све евиденције о грађанима Србије на једном месту

Централни регистар становништва биће велики искорак и олакшаће процедуре будући да је предвиђено да 11 евиденција о грађанима Србије које се сада налазе у пет база, буду обједињене у том регистру, рекла је данас на јавној дискусији у Београду о Нацрту закона о централном регистру становништва помоћница министра државне управе Марина Дражић.

То је важно због тога што грађани неће морати да иду од шалтера до шалтера и прикупљају своја документа да би завршили поступак, већ ће то један орган моћи да учини за њих тако што ће приступити централном регистру становништва„, рекла је Дражићева.

Оно што је најважније, истакла је, то што ће се смањити сама процедура и што грађани неће морати да плаћају различите изводе.

Како је навела, систем је сложен јер обједињава 11 различитих службених евиденција, а предвиђена је одложена примена за 1. септембар 2020. године будући да предстоји посао обједињавања података да би се успоставио регистар.

Централни регистар ће обухватити базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Пореске управе и Републичког геодетског завода.