Захваљујући реформи јавне управе, грађани Србије прошле године 10 милиона пута мање одлазили на шалтере

„Само у прошлој години грађани су 10 милиона пута мање морали да одлазе на шалтере, јер институције јавне управе сада размењују податке из службених евиденција, што доказује да смо направили значајне помаке у сфери пружања услуга грађанима и привреди“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на овогодишњем виртуелном Политичком дијалогу на високом нивоу у организацији Регионалне школе за јавну управу (РеСПА).

Осврнувши се на досадашње резултате у оквиру реформе јавне управе, Обрадовић је нагласила да је напредак у области дигитализације и развоја електронске управе допринео томе да Србија има брз и ефикасан одговор на кризу изазвану пандемијом корона вируса.

„Упркос изазовима, резултати постоје, чему сведочи и чињеница да је Србија добитник највећег броја признања која су у 2020. години додељена у региону Западног Балкана од стране РеСПА-е и СИГМА-е за област реформе јавне управе“, истакла је министарка.

Према њеним речима, Србија улаже велике напоре како би реформисала своју јавну управу и ускладила је са европским стандардима, са крајњим циљем да је учини ефикаснијом, транспарентнијом и по мери свих грађана и привреде.

„Један од важних изазова за будућност јесте пуна примена нове Стратегије РЈУ, а од великог значаја биће даља регионална сарадња, пре свега кроз међусобну размену искустава и знања“, закључила је Обрадовић, нагласивши да актуелна Влада и МДУЛС поздрављају напоре које РеСПА чини како би Србији пружила подршку у њеним реформским активностима.

У овогодишњем Политичком дијалогу на високом нивоу учествовали су и министри задужени за јавну управу у Босни и Херцеговини и Северној Македонији, као и највиши представници Европске комисије за Западни Балкан. Скуп је организован са циљем заједничке анализе остварених резултата и дефинисања стратешког правца развоја реформе јавне управе у наредних годину дана.

 

Фото галерија