Мартиновић: Јачање инспекцијских служби кључно у борби против сиве економије

„Инспекцијске службе су неизоставна карика у борби против сиве економије. Унапређење ефикасности рада инспекција једна је од најважнијих предложених мера Националног програма за сузбијање сиве економије 2023-2026, коју је донела Влада Републике Србије“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на V националној конференцији под називом „Дигитализација као излаз из сиве економије“, у организацији Координационог тела за сузбијање сиве економије Владе Републике Србије и Националне иницијативе за безготовинско плаћање „Бољи начин“.

Мартиновић је истакао да је доношењем Закона о инспекцијском надзору значајно унапређено планирање и спровођење надзора, које је сада транспарентно и доступно за сваку инспекцију, а да је увођењем јединственог информационог система еИнспектор, у којем тренутно ради 38 републичих инспекција, у великој мери олакшан рад инспектора и унапређена ефикасност инспекција. Подсетио је и на Контакт центар републичких инспекција, успостављен у марту 2020. године, преко којег грађани и привреда могу да пријаве неправилности.

„Од почетка рада Контакт центра примљено је и обрађено близу 50.000 представки грађана и привреде. У даљем периоду ћемо радити на његовој интеграцији са софтвером еИнспектор, што ће значајно скратити време обраде захтева и убрзати процедуру, чиме ће бити постигнуто веће задовољство корисника пруженом услугом, а самим тим и смањење сиве економије. Министарства морају да раде на запошљавању нових инспектора, иако је то заиста једна сложена и дуготрајна процедура, али без довољног броја инспектора на терену шансе за прелазак у сиву зону су много веће“, нагласио је Мартиновић.

Упоредивши број инспектора који тренутно раде са бројем који је предвиђен Акционим планом, министар је истакао да резултати нису охрабрујући, те да у овом тренутку постоји велики проблем са одливом запослених који обављају послове инспекцијског надзора.

„Попуњеност инспекција је од 30% до 70%. Веома је слаба заинтересованост, посебно када су у питању стручњаци у области грађевине, саобраћаја, рударства, јер су такви профили тражени и више плаћени у приватним секторима, а нагласио бих и да је просечна старост инспектора у Србији 59 година и да ће ове године у пензију отићи више од 160 републичких инспектора. Међутим, постоји могућност да се на нормативном плану, заједничким радом и трудом министарстава, унапреди положај инспектора“, закључио је Мартиновић.

Конференцију је отворио потпредседник Владе, министар финансија и председавајући Координационог тела за сузбијање сиве економије Синиша Мали, а присутнима су се обратили и вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић, потпредседница УО НАЛЕД-а Станка Пејановић и амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији Анке Конрад.

На догађају су представљени кључни резултати заједничке борбе против сиве економије у протеклих пет година и даљи приоритети и програм Владе Србије у овој области, а званично је покренут и први ПОС програм подршке за микро и мала предузећа и институције.

 

Фото галерија:Skip to content