Измене и допуне закона избору народних посланика и локалним изборима у циљу очувања јавног здравља

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас у Скупштини Србије да су предлози измена и допуна закона о избору народних посланика и о локалним изборима  везани превасходно за очување здравља нације од вируса Covid-19.

Ружић је рекао да иако је ванредно стање укинуто, и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања, које се пре свега које се односе на потребу физичког дистанцирања.

Министар је објаснио да је у таквим условима  знатно отежано прикупљање и оверавање потписа бирача и у обиму и у роковима које прописују Закон о избору народних посланика и Закон локалним изборима.

“Постоји потреба да се омогући да, осим јавних бележника, потписе бирача којима се подржава одређена изборна листа, оверавају општинске и градске управе“, рекао је он.

Навео је да основни судови, судске јединице и пријемне канцеларије основних судова,  и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

“Интенција је била да се повећањем броја овлашћених оверитеља предупреди опасност да дође до већих окупљања, да не буде превелик број лица у просторијама и испред надлежних органа, што свакако не би било пожељно у овим околностима имајући у виду све препоруке“, рекао је Ружић.

Нагласио је да је здравље нације на првом месту и да ће и даље предузимати мере против ширења вируса.

“Сада је важно да сви као грађани будемо одговорни и научимо да живимо са оним што је преостало, али да се полако враћамо у нормалу“, рекао је министар.

Навео је да је разлог предлога измена и допуна ових закона и политички договор који је постигнут на састанку председника Србије Александра Вучића и представника свих листа које су заинтересоване да учествују на изборима 21.јуна.

„То је само још један искорак напред у стварању и олакшавању изборних услова за све оне који желе да учествују у изборним активностима. Уколико се усвоје ове измене и допуне, очекујемо да од понедељка РИK и све надлежне изборне комисије прогласе наставак изборних радњи, уз ову олакшавајућу околност“, закључио је Ружић.



Skip to content