Успешна имплементација пилот анкете о ангажованости запослених: Постављање основе за национално анкетирање у државној управи Србије

У јуну 2024. године, пројекат „Интегрисано управљање људским ресурсима у јавној управи Републике Србије“ који финансира ЕУ успешно је спровео пилот анкету о ангажованости запослених међу државним службеницима у Министарству државне управе и локалне самоуправе , Служби за управљање кадровима и Националној академији за јавну управу. Више од 100 запослених из ових институција учествовало је у пилот анкети, која је посматрана као припремни корак за опсежнију анкету која ће бити спроведена на јесен 2024. године, са циљем процене тренутног нивоа ангажовања запослених и прикупљања увида о томе како се праксе управљања људским ресурсима у државној управи Србије могу унапредити.

Анкета је обухватила упитник са питањима која покривају широк спектар тема, од задовољства запослених и могућности за развој каријере, до спремности запослених да препоруче орган државне управе у коме раде као пожељног послодавца, перцепције ефикасности управљања и равнотеже између пословног и приватног живота.

Примарни исход ове пилот анкете је изражена намера главних институција корисника пројекта да користе овај алат као један од главних извора за периодично прикупљање података ради унапређења будућег извештавања о управљању људским ресурсима у државној управи. Очекује се да ће резултати прикупљени на основу анкете усмерити развој политике управљања људским ресурсима која ће повећати ангажованост и продуктивност запослених, а тиме и унапредити ефикасност државне управе у Србији.

„Из мог искуства широм земаља чланица ЕУ, ефикасно управљање људским ресурсима у државној управи ствара кључне предуслове за одрживо јачање капацитета јавне управе, а као последица тога и бољи квалитет управљања и јавних услуга. Ова анкета је, с друге стране, снажан алат за разумевање тренутног стања ентузијазма запослених, њихове емоционалне посвећености организацији и њеним циљевима, и омогућава проналажење правог правца за унапређење јавних политика у овој области. Проактиван приступ институција учесница анкете у коришћењу ових иновативних алата показује њихову одлучност да наставе са имплементацијом модерних пракси у државној служби Србије“, рекао је господин Едвардас Зукаускас, вођа пројектног тима.

На основу успеха овог пилотирања и прикупљених вредних повратних информација, анкета ће бити проширена у октобру 2024. године, када ће обухватити запослене у свим институцијама државне управе Републике Србије.

Ова активност је део ширег процеса реформе јавне управе, коју Европска унија континуирано финансира од њеног почетка, између осталог и са циљем модернизације процеса управљања људским ресурсима у јавној управи Србије.

Презентација налаза пилот анкете институцијама корисницама које су у њој учествовале (Јул, 2024, Београд)



Skip to content