Најважнија вештина за рад са странкама посебно осетљивих категорија становишта је квалитетна комуникација

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и Представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Србији Суфијан Ађали обратили су се данас у уводном делу обуке за матичаре чији је циљ развој вештина за рад са странкама из посебно рањивих група, као што су лица у ризику од апатридије.

Министарка Жарић Ковачевић је истакла да континуирани развој и усавршавање знања и вештина запослених у јавној управи  јесу предуслов да комуникација управе и њен однос са грађанима буду на највишем нивоу и да грађани буду задовољни пруженом услугом.

Она је изјавила да је досадашњи рад Министарства на унапређењу личних и професионалних знања и вештина матичара довео до изванредних резултата, те да из годину у годину можемо да се похвалимо све ефикаснијим јавним услугама које се пружају грађанима.

Бројке показују да је у првој половини ове године 1.112 матичара спровело близу 160.000 поступака за упис у матичне књиге и уписало готово 500.000 накнадних забелешки. Такође, издато је близу милион извода из матичних књига, а 4,5 милиона пута грађана нису морали у различитим поступцима да прилажу документе, односно исправе о свом личном статусу, већ су их органи прибављали по службеној дужности директно из Регистра матичних књига.

Министарка Жарић Ковачевић је додала да ако јавна управа жели да одржи узлазну линију развоја области матичних књига и квалитет услуга, потребно је да се настави са унапређењем компетентности.

„Све ово је посебно важно имајући у виду да Министарство тренутно ради на припреми новог Закона о Матичном регистру који, у складу са општеприхваћеним принципима европског административног простора, али и стандардима електронске управе, треба да уведе низ значајних новина. Очекујемо да ће се новим решењима додатно унапредити остваривање и заштита права наших грађана“, објаснила је министарка позивајући матичаре да се укључе у његову израду у оквиру предстојеће јавне расправе.

Представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији Суфијан Ађали je подсетио да се ове године у новембру завршава УНХЦР-ова глобална кампања „Ја припадам“ (#IBelong), као и да ће заједнички рад са институцијама Републике Србије на превенцији апатридије бити настављен и у наредном периоду.

„Непостојање регистрације рођења је један од узрока апатридије, УНХЦР и УН раде блиско са државама како би на глобалном нивоу спречили појаву апатридије кроз обезбеђивање универзалне регистрације рођења. Наша сарадња је донела одличне резултате кроз Споразум о разумевању између УНХЦР-а, Министарства и Заштитника грађана и радујемо се наставку наше сарадње како би се обезбедило да се системска решења ефикасно спроводе и како би се спречило понављање случајева лица у ризику од апатридије“, објаснио је Ађали.

Подсетимо, средином јуна ове године министарка државне управе и локалне самоуправе и Представник Високог комесара Уједињених нација су у отвореном разговору сумирали резултате заједничког рада на сузбијању правне невидљивости и борби против апатридије. Они су тада договорили нове видове заједничке сарадње и проширивање области заједничког деловања, пре свега у домену стручног усавршавања.

Обуку „Како асертивно да комуницирамо“ као део Секторског посебног програма обуке матичара за 2024. годину, организовало је Министарство уз подршку УНХЦР-а, а похађали су је матичари који воде матичне књиге за градове Крагујевац, Лозница, Ниш и Београд, као и општине Велика Плана, Ариље, Велико Градиште и Сремска Митровица.

Autor fotografija: Tamara Mladenović, MDULS

 



Skip to content