Успешно завршено прво тромесечје у ИТ преквалификацијама

На Факултету организационих наука у Београду завршено је прво тромесечје пилот програма преквалификацијa у ИТ сектору, који је организовало Mинистарство државне управе и локалне самоуправе. Основни циљ овог пројекта је запошљавање најбољих 100 кандидата који успешно заврше обуку и који ће имати могућност да као јуниор програмери пронађу посао у ИТ сектору. Програм преквалификација покренут је на предлог Министарског савета за ИТ, којим председава министарка Ана Брнабић.

МДУЛС je крајем априла ове године почело реализацију обука за јуниор програмере у ИТ сектору у Београду, Новом Саду и Нишу. ФОН заједно са „Бреза софтвер инжењерингом“ обучава 25 полазника за рад у програмском језику Java. Курс Application Programming „Линк групе“ похађа 15 полазника, а њих 10 похађа програм за Web Development. „Војводина ИKТ кластер – VOICT“ у Новом Саду, врши обуке за 25 полазника, који похађају програм за Web Development. Такође, за рад у програму Java обучава се 12 нишких полазника у „Kластеру за напредне технологије (NiCAT)“, док се њих 13 обучава за рад у програму .NET.

Ове едукације карактерише висок интензитет и велика заинтересованост полазника који редовно похађају програм, где је присуство преко 90%. „Веома сам задовољна полазницима обуке који показују велику мотивисаност, интересовање и жељу да стекну знање. Они ће након ове обуке стећи сва потребна знања и искуства за програмирање у “Јава“ програмском језику и самостално решавају проблеме са којима се суочавају“, рекла је ванредни професор на Факултету организационих наука и један од предавача на овој обуци, Милица Вучковић.

 

Полазници обуке оцењују као веома едукативне и захтевне, али и продуктивне у решавању задатака који се пред њих постављају. Један од полазника обуке, Душан Ерцег, истакао је да је задовољан како тече обука и да очекује да након ње буде конкурентан на берзи рада. Такође, један од полазника обуке је и Милица Милојевић, која је истакла да су организатори урадили одличан посао и да је сада само на полазницима да дају све од себе, како би постигли најбоље резултате.

Поједини кандидати који су одустали од похађања обуке, због немогућности да се ускладе са својим обавезама и због високог интензитета курса, замењени су наредним рангираним кандидатом са листе. Проценат одустајања је само 3%, што је много мање од индустријског стандарда где се дешава да одустане 10-20% полазника.

Образовни профили полазника едукације су разноврсни, од економиста и правника, до људи запослених у угоститељским делатностима. Обуку похађа више мушкараца него жена, а највећи број полазника има са средњу стручну спрему. Највећи број кандидата је старости од 26 до 35 година, а поједини учесници имају и преко 56 година. Већина полазника тренутно није у радном односу, док је мањи број кандидата који су запослени.

Школе које држе обуке омогућавају полазницима менторски рад и похађање стручне праксе. Оне ће помоћи полазницима у процесу тражења посла, јер на тај начин школе остварују услов за исплату 30% од укупне цене курса по полазнику. Подсетимо да, према условима конкурса, школе добијају 20% од укупне цене курса по потписивању уговора, 50% по завршетку курса уз адекватну потврду и преосталих 30% само уколико се полазници запосле у року од 9 месеци, на минимум 3 месеца и минималном месечном платом од 40 000 динара.

Обуке трају четири месеца, почев од краја априла, закључно са крајем августа, а један од основних критеријума за оцену успешности пилот фазе преквалификација је брзина запошљавања најбољих 100 кандидата. Држава не субвенционише запошљавање кандидата у ИТ индустрији након завршене обуке, а уколико се овај пилот пројекат покаже као успешан, у главној фази пројекта биће организоване обуке за додатних 900 полазника до краја ове године.



Skip to content