Јавни позив за подршку локалним самоуправама у оснаживању механизама за родну равноправност

Програм Swiss PRO објавио је јавни позив за градове и општине за институционално јачање локалних механизама за родну равноправност који траје до 12. октобра 2020. године.

 Јавни позив под слоганом „Да равноправност постане стварност“ има за циљ да доприносе промоцији и заговарању родне равноправности у локалним заједницама.

 Влада Швајцарске ће кроз овај позив са 100.000 евра подржати до 30 локалних самоуправа, а право учешћа имају 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије.

Локалне самоуправе ће бити подржане са до 3.300 евра по пројекту који за циљ има повећање учешц́а жена у процесу доношења одлука, унапређење положаја жена у локалној заједници у области борбе против родно заснованог насиља, здравља жена, економског оснаживања, положаја жена на селу, као и припадница рањивих група. Активности могу бити усмерене и на унапређење компетенција локалних механизама, као и промоцију Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу.

Програм Swiss PRO посебно охрабрује успостављање међуопштинске и међуинституционалне сарадње, а додатно ће бити вредновани и пројекати идентификовани у локалним акционим плановима за родну равноправност.

Све информације о јавном позиву и документација за пријављивање доступни су на интернет страници програма Swiss PRO.

Kако би детаљно информисао представнике локалних самоуправа и механизама за родну равноправност о јавном позиву, начину пријављивања, критеријумима за избор пројеката и дозвољеним трошковима, програм Swiss PRO ће организовати три информативне сесије путем интернета, према следећем распореду:

  • четвртак, 17. септембар, са почетком у 12 часова.
  • уторак, 22. септембар, са почетком у 10 часова.
  • четвртак, 24. септембар, са почетком у 14 часова.

Заинтересовани учесници могу да се пријаве за присуство информативним сесијама попуњавањем електронског формулара.

Јавни позив се спроводи у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СKГО).