НОВА ПРЕПОРУКА МАТИЧАРИМА О ВЕНЧАЊИМА И МЕРАМА ПРОТИВ COVID-19

У претходном периоду, у складу са мерама Владе ради спречавања, појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, Министарство државне управе и локалне самоуправе је свим општинским и градским управама упутило препоруке о начину поступања матичара у вези са закључењем брака.

И поред тога што је Одлуком о укидању ванредног стања од 7. маја 2020. године, укинуто ванредно стање на територији Републике Србије проглашено 15. марта 2020. године, и даље се наставља са применом мера Владе ради спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19.

С тим у вези, Министарство државне управе и локалне самоуправе је актом од 12.05.2020. године, свим општинским и градским управама, односно Градској управи града Београда упутило препоруку у вези са наредбом министра здравља која се односи на забрану јавних окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и на отвореном простору – када се истовремено окупља више од 50 лица.

Након тога, наредбом министра здравља од 21. маја 2020. године, све превентивне мере које су описане у акту Министарства од 12.05.2020. године и даље остају у примени, с тим што се сада примењују када се истовремено окупља више од 100 лица.

Како се у наредном периоду може очекивати ублажавање мера које су уведене у циљу спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19, потребно је да све општинске и градске управе, као и Градска управа града Београда, које обављају поверене послове у области матичних књига, прате одлуке Владе које се доносе у том правцу и у циљу њиховог спровођења поступају у складу са истим.

ПРЕУЗМИТЕ ПРЕПОРУКУ