У оквиру програма Exchange 5 радионице о програмском и капиталном буџетирању и припреми одлука о буџету за 2019.

У оквиру Програма Exchange 5, Стална конференција градова и општина (СКГО) у периоду од 18. септембра до 25. октобра 2018. године организује 12 регионалних радионица за подршку градовима, општинама и градским општинама у програмском и капиталном буџетирању и припреми одлука о буџету за 2019. годину. Организација радионица реализује се у оквиру пете фазе Програма Exchange, који финансира Европска унија, а реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са СКГО.

Учесницима радионица ће бити указано на унапређења која су уочена као неопходна ради доследније и квалитетније примене буџетских класификација и Упутства за израду програмског буџета Министарства финансија. Поред тога, као и у претходна три циклуса програмског буџетирања, ЈЛС ће на располагању имати и додатне помоћне и инструктивне материјале за израду одлука о буџету, али и у погледу процеса родно одговорног буџетирања и израде грађанских водича кроз одлуку о буџету ЛС. Такође, у оквиру радионица биће представљен правни оквир за планирање јавних инвестиција којим су предвиђене значајне новине у вези са процесом предлагања капиталних пројеката, њихове припреме, оцењивања и начина укључивања у буџет као и о спровођењу и извештавању о реализацији, а уједно ће бити представљени модалитети његове примене у ЈЛС. У сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике биће представљен и Закон о планском систему који својом предстојећом применом уноси значајне промене у процесе планирања ЛС.

Радионице ће бити одржане по следећем распореду:

 • септембар 2018. године, Нови Сад (Скупштина Града Новог Сада, скупштинска сала, Улица Жарка Зрењанина 2, са почетком у 11 часова), за следеће градове и општине: Нови Сад, Бач, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Србобран, Темерин, Сремски Карловци, Инђија, Ириг, Рума, Стара Пазова, Пећинци, Бачка Паланка, Тител и Жабаљ. Рок за пријаву учешћа 14. септембар.
 • септембар 2018. године, Суботица (Градска кућа, Велика већница, Трг слободе 1, са почетком у 11 часова), за следеће градове и општине: Суботица, Бачка Топола, Мали Иђош, Сомбор, Апатин, Оџаци, Кула, Чока, Нови Кнежевац, Кањижа, Сента и Ада. Рок за пријаву учешћа 14. септембар.
 • септембар 2018. године, Зрењанин (Градска кућа, скупштинска сала, Трг слободе 10, са почетком у 11 часова), за следеће градове и општине: Зрењанин, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Сечањ, Кикинда, Пландиште, Опово, Ковачица, Алибунар, Вршац, Бела Црква, Панчево и Ковин. Рок за пријаву учешћа 21. септембар.
 • октобар 2018. године, Пожаревац, за следеће градове и општине: Смедерево, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Пожаревац, Костолац, Велико Градиште, Голубац, Мало Црниће, Жабари, Петровац на Млави, Кучево и Жагубица.
 • октобар 2018. године, Зајечар, за следеће градове и општине: Зајечар, Бољевац, Књажевац, Сокобања, Бор, Кладово, Мајданпек и Неготин.
 • октобар 2018. године, Предејане (мотел Предејане), за следеће градове и општине: Врање, Врањска Бања, Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград, Трговиште, Бујановац, Прешево, Лесковац, Бојник, Лебане, Медвеђа, Власотинце и Црна Трава.
 • октобар 2018. године, Ниш, за следеће градове и општине: Ниш, Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Крст, Нишка Бања, Алексинац, Сврљиг, Мерошина, Ражањ, Дољевац, Гаџин Хан, Прокупље, Блаце, Куршумлија, Житорађа, Пирот, Бела Паланка, Бабушница и Димитровград.
 • октобар 2018. године, Чачак, за следеће градове и општине: Ужице, Севојно, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Чајетина, Ариље, Прибој, Нова Варош, Пријепоље, Сјеница, Ивањица, Лучани, Горњи Милановац, Чачак, Лајковац, Мионица и Љиг.
 • октобар 2018. године, Трстеник, за следеће градове и општине: Краљево, Нови Пазар, Тутин, Рашка, Врњачка Бања, Крушевац, Варварин, Трстеник, Ћићевац, Александровац и Брус.
 • октобар 2018. године, Крагујевац, за следеће градове и општине: Ћуприја, Параћин, Деспотовац, Крагујевац, Аранђеловац, Топола, Рача, Баточина, Кнић, Лапово, Јагодина, Свилајнац и Рековац.
 • октобар 2018. године, Београд, за следеће градове и општине: Београд, Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин.
 • октобар 2018. године, Сремска Митровица, за следеће градове и општине: Сремска Митровица, Шид, Ваљево, Шабац, Богатић, Лозница, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Осечина и Уб.

Планиран је обухват од 100 учесника по радионици и то према следећој препорученој расподели – 10 учесника из градова и 5 из општина/градских општина, али ће СКГО настојати да у случају да постоји потреба код ЛС за већим бројем учесника то и омогући.

Контакт особа за пријаву учешћа је Нина Чехов, nina.cehov@skgo.org, телефон број 011 7357-941.