БОШЊАК: ГРАДОВИ И ОКРУЗИ – МОГУЋА ОКОСНИЦА РАЗВОЈА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Град у којем је седиште управног округа треба да буде окосница тог округа и предводник развоја суседних, мањих општина, изјавио је на завршетку Копаоник бизнис форума државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак говорећи о најбољим могућим правцима децентрализације.

Бошњак је на панелу „Перспектива локалног развоја и услова пословања“ рекао да Савети округа могу да олакшају комуникацију председника општина са државним органима, али да не постоји мотивација градоначелника и председника општина да се састају са начелницима округа, јер тамо нема додатних финансијских средстава подршке развоју, пре свега, међуопштинске сарадње две или више суседних јединица локалне самоуправе.

„Председник општине је ‘газда’ у својој општини и ниједан начелник округа га неће довести за сто, осим ако му за то распоређује неки новац“, рекао је државни секретар.

Према његовим речима, јединице локалне самоуправе могле би да имају обавезне и факултативне надлежности и послове, који би се поверавали општинама у зависности од капацитета које би морали да успоставе и докажу њихову функционалност.

То би се, закључио је Бошњак, пратило одговарајућим финансијским средствима са централног нивоа – одакле би, затим, јединице локалне самоуправе биле окружно надзиране.