Бошњак: Министарство активно у решавању ситуације око финансирања локалних самоуправа

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак учествовао је на састанку у Пироту са начелницима Управних округа са југа Србије. Бошњак је пре скупа који је уприличен у згради Пиротског управног округа, обишао прихватни центар за мигранте у Димитровграду.

 

 

На дневном реду састанка као примарна тема издвојила се примена и унапређивање Закона о инспекцијском надзору, али су се учесници скупа дотакли и великог броја других значајних тема попут активности и надлежности Управних округа,  Закона о платама у јавном сектору, децентрализације, Закона о финансирању локалних самоуправа, изазова које носи мигрантски талас, положаја националних мањина и друго.

Бошњак је истакао да је састанку било речи и о прекограничној сарадњи и ИПА пројектима са Бугарском, а када је реч о финансирању локалних самоуправа, државни секретар је рекао да се Министарство активно укључује у усаглашавање мишљења око предложеног законског решења.

Начелник Пиротског управног округа Димитрије Видановић изјавио да су овакви састанци пракса у последњих годину дана и да је један од циљева и размена искустава у погледу надлежности округа и рада инспекција као и унапређење сарадње на свим нивоима.