Бошњак са представницима Националног савета ромске националне мањине

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак састао се данас са представницима Националног савета ромске националне мањине, а разговарали су о активностима које су предузете на унапређењу права ромске националне мањине и плановима за наредни период.

Састанку су присуствовали председник Националног савета ромске национaлне мањине Далибор  Накић и председница извршног одбора националног савета Пава Чабриловски.

Они су истакли да су задовољни досадашњом сарадњом са Министарством и упознали су државног секретара Бошњака са реализованим активностима које су од значаја за унапређење положаја и интеграцију ромске националне мањине у Србији и изазовима са којима се свакодневно сусрећу у свом раду.

Бошњак је истакао да је Министарство државне управе и локалне самоуправе,   ове године из Буџетског фонда за националне мањине подржало 11 пројеката за унапређење образовања ромске националне мањине, као и да је поред тога одобрено и 17 мултикултуралних пројеката од којих се неки односе и на образовање ромске националне мањине.

Подсетио је и да је услед епидемије корона вирусом, Министарство упутило допис јединицама локалних самоуправа са захтевом да се у ромским насељима, у којима је приступ пијаћој води отежан или онемогућен, овај проблем реши достављањем цистерни за воду или други доступан начин, а на томе су данас изразили захвалност и представници Националог савета ромске националне мањине. Поред тога, истакао је да је oрганизована кампања којом су на друштвеним мрежама Министарства упућени апели за бробу против ширења пандемије COVID19 на језицима националних мањина, укључујући и ромски.

На састанку је закључено да је у наредном периоду потребно више укључити Национални савет ромске националне мањине у активности Владе,  министарстава, локалних самоуправа и државних органа како би се зацртани циљеви у оквиру Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња реализовали у складу са потребама Србије и српског друштва у целини.