Бошњак у Савету Европе представио ново мањинско законодавство Србије

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак представио је пред Саветом Европе тренутне законодавне активности Скупштине Србије којима се додатно побољшава положај националних мањина.

Држани секретар Иван Бошњак у Савету Европе

Као високи представник Србије на конференцији СЕ посвећеној 20 година од доношења Оквирне конвенције за националне мањине и Европске повеље о регионалним и мањинским језицима он се захвалио овој међудржавној организацији на подршци и одличном пројекту промоције заштите људских и мањинских права у југоисточној Европи, захваљујући чему је Србија лакше усвојила Национални акциони план за мањине и отворила Поглавље 23 у преговорима са Европском унијом.

Бошњак је рекао да нови сет закона у Србији који се бави заштитом мањина доноси могућност припадницима националних мањина да на добровољној бази се изјасне о националној припадности, што ће бити камен темељац за креирање и вођење афирмативних мера у запошљавању, образовању, социјалној заштити, демократској партиципацији и многим другим јавним политикама.

Модерне технологије ће омогућити размену података међу јавним регистрима, што ће олакшати владавину закона, јачати демократске процесе и поверење у институције.

Закон о званичној употреби језика националних мањина омогућује употребу мањинских језика од највишег, тј. нивоа Народне скупштине до нивоа насеља, а појачана је и улога локалних савета за међунационалне односе у локалним јединицама самоуправе.

Државни секретар је најавио и изборе за националне савете националних мањина који се очекују у новембру 2018. године и изразио очекивање да ће СЕ узети учешћа и у овом процесу.