Делегација мешовитог одбора за мањине у Хрватској

Делегација српске стране Међувладиног мешовитог одбора за мањине са Хрватском боравила је у Вуковару, Пакрацу и Загребу у циљу припреме седнице Мешовитог одбора која ће се одржати у Србији 30. и 31. јануара у Србији.

У оквиру посете Загребу копредседавајући српске стране државни секретар Иван Бошњак састао се са копредседавајућим хрватске стране Одбора Звонком Миласом, државним секретаром Централне канцеларије за Хрвате изван Хрватске. Двојица копредседавајућих су потврдили спремност да се рад Међувладиног одбора унапреди са циљем побољшања остварења мањинских права у обе земље. Састанку је присуствовала и амбасадор Републике Србије у Хрватској Мира Николић.

Делегација српске стране Међувладиног мешовитог одбора за мањине са Хрватском

У оквиру посете Хрватској српска делегација се у Вуковару састала и са представницима Срба и представницима Заједничког већа општина са којима је разговарала о проблемима из области образовања, културе и медија, као и о застојима у спровођењу Уставног закона о правима националних мањина у Хрватској. На састанку су размотрена питања која се односе на положај Срба на овом подручју, као и предлози препорука које треба да буду размотрене на следећем састанку Мешовитог одбора.

На посебном састанку са представницима медија на српском језику размотрена су питања која се тичу рада и финансирања “Радио Дунава“, „Радио Борова“ и “Радио Банске Косе“, часописа “Извор“ и Продукције ЗВО.

Делегација се након Вуковара упутила у Пакрац, где се састала са владиком пакрачко-славонским господином Јованом.

Током посете упознати су са културно историјским благом на територији Пакраца и Славонске Епархије, и одали пошту жртвама Јасеновца. Једногласно су заузели став да је у наредном периоду потребно интензивирати контакте са Србијом, почев од образовних институција и нивоа локалних самоуправа, како би се подржали напори на очувању споменика и културе сећања. Низом састанака које је организовала Амбасада Србије у Загребу, успостављена је комуникација ММО са општинама, градовима, жупанијама и српским већима у локалним срединама. Посета је завршена после прославе Српске Нове године, у Загребу и Ријеци, којима су присуствовали и председник општине Инђија Владимир Гак са сарадницима.