Довољно потписа за иницијативу Фондације Тијане Јурић

„Циљ и жеља сваког човека је да деца буду безбедна, а томе ће допринети иницијатива Фондације Тијане Јурић“, подвукао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у разговору са оснивачем Фондације Игором Јурићем.

Ова Фондација је покренула иницијативу увођења доживотног затвора за починиоце најтежих облика тешких кривичних дела која су за последицу имала смрт детета, малолетника или трудне жене и прикупила потписе 158.460 грађанки и грађана Србије који су изразили подршку Фондацији.

Министарство, као надлежни орган за вођење Јединственог бирачког списка (ЈБС), на захтев Народне скупштине, проверило је да ли су сви потписници Иницијативе уписани у ЈБС, то јест да ли има најмање 30.000 потписника са исправним подацима, колико је потребно да би Народна скупштина уважила грађанску иницијативу и утврдила да је више од 125,5 хиљада потписа исправно и потпуно.

Јурић је изразио велико задовољство и исказао захвалност министру и запосленима у Министарству за пожртвованост да посао преписа података у електронски облик и провере података ураде за 45 дана, а за шта је сигурно требало најмање 6 месеци рада.

„Чињеница да нико од запослених није питао што остаје дуже на послу, а радили су и током ноћи, говори да смо сви приступили задатку као људи, а не као бирократе и све у циљу да што пре завршимо наш део посла да се ова грађанска иницијатива претвори у закон“, истакао је министар. Он је изразио задовољство што се користи механизам грађанске иницијативе јер се на тај начин јача демократски процес и политичка партиципација грађана у Србији, већ и да показујемо да доношење јако битних одлука и закона могу иницирати сами грађани.