Две године рада СКИП центра –  преко 1.000 обука за 27.000 полазника

Српско-корејски информатичко-приступни (СКИП) центар Министарства државне управе и локалне самоуправе за две године рада организовао је  преко 1.000 обука за око 27.000 грађана, државних службеника и запослених у јединицама локалних самоуправа.

“Наш СКИП центар је ове године други пут заредом проглашен за најбољи на свету, у конкуренцији шездесетак сличних ИТ центара који постоје у различитим земљама широм света, а чији рад финансијски и технолошки подржава Влада Републике Кореје”, истакла је шеф Одсека за електронску управу у Министарству државне управе и локалне самоуправе и руководилац СКИП центра Дара Гравара Стојановић.

У СКИП центру за две године рада организовано је преко 1.000 различитих ИТ обука, курсева, конференција и семинара, чији је циљ подизање нивоа дигиталне писмености и унапређење дигиталних вештина  грађана, као и обучавање државних и локалних службеника за рад у најсавременијим дигиталним платформама, електронским регистрима и базама података.

Службеници су се у СКИП центру обучавали за рад у информационом систему еЗУП и еИнспектор, као и апликацији за вођење Јединственог бирачког списка, еДневнику, дигитализацији културне баштине Србије, информационом систему за интегрисано управљање ванредним ситуацијама,  успостављању ажурираног Адресног регистра.

Одржана је и бесплатна летња школа програмирања, коју организује Министарство у сарадњи са Републиком Корејом, а као предавачи долазе млади ИТ стручњаци са престижних универзитета из Сеула.

СКИП Центар основан је пре две године потписивањем Меморандума о разумевању и сарадњи у области информационо – комуникационих технологија између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје. Влада Републике Кореје за његово опремање донирала је 250.000 евра, а Министарство државне управе и локалне самоуправе је обезбедило је простор.