Глигорин: Заједничким залагањем до побољшања положаја најрањивијих група у друштву, па и старих Рома и Ромкиња

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Стеван Глигорин учествовао је данас на догађају „Стари Роми и Ромкиње – између транзиционе и социјалне правде“, на ком су представљени резултати истраживања о животним околностима Рома и Ромкиња старијих од 65 година и њиховом садашњем социо-економском положају, здравственом стању, приступу систему социјалне заштите и друштвеном животу.

Глигорин је истакао да истраживање, које је спроведено посебном методологијом, представља значајан ресурс који треба да допринесе креирању будућих јавних политика које се тичу старијих особа, посебно када је реч о припадницима ромске заједнице.

Он је указао на значај учешћа организација које се баве питањем побољшања положаја ромске популације у ревидирању Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, нагласивши да ће као представник Министарства уложити напоре да поменута стратегија буде успешно имплементирана не само на државном, већ и на локалном нивоу.

Он је изразио задовољство чињеницом да се одређени број препорука односи управо на то како градови и општине у Србији могу да унапреде свој развој и подигну животни стандард како би пружале боље услуге свим грађанима, без обзира на националну припадност.

„Само заједничким залагањем, кроз размену знања и практичног искуства, можемо да допринесемо побољшању положаја најрањивијих група грађана и тиме наша друштва учинимо бољим. Важно је да разумемо и уважимо специфичности и различитости свих категорија становништва и то рефлектујемо у акцијама које као држава спроводимо, како нико не би био изостављен, па ни стари Роми и Ромкиње“, поручио је Глигорин.

Истраживање о животним околностима Рома и Ромкиња  старијих од 65 година спровео је Форум Рома Србије у оквиру пројекта који спроводи уз подршку немачке фондације ЕВЗ од јуна 2020. године. Пројекат има за циљ да се покрену капацитети цивилног друштва за јавно залагање за побољшање положаја старијих Рома и Ромкиња у Србији.

 

Фото галерија: