Исказивање интересовања грађана за вакцинисање против COVID-19, нова услуга на Порталу еУправа

Министарка Марија Обрадовић обишла је данас Канцеларију за информационе технологије и електронску управу где је проверила како функционише нова услуга на Порталу еУправа, која се односи на исказивање заинтересованости грађана за вакцинисање против COVID-19.

Директор Канцеларије Михаило Јовановић упознао је министарку са функциононалношћу нове услуге Портала еУправа, која представља први корак у организовању масовне вакцинације становништва, у складу са планом имунизације и приоритетима које је прописао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић“ Батут.

Грађани који желе да искажу заинтересованост не морају бити регистровани корисници Портала еУправа, већ је довољно да на адреси www.euprava.gov.rs попуне једноставан упитник, након чега добијају СМС и имејл потврду. Како за себе, грађани могу да попуне упитник и за чланове својих породица.

Важно је знати да је могуће у сваком тренутку обрисати или изменити исказано интересовање.

Од четвртка, 14.јануара са радом ће почети и контакт центар преко кога ће такође бити могуће исказати интересовање за вакцинацију телефоном.

Министарка Обрадовић се овом приликом уверила да систем функционише, као и да је могуће одабрати тип вакцине чију је безбедност, ефикасност и квалитет потврдила Агенција за лекове и медицинска средства, или одабрати жељеног произвођача, чијом вакцином грађани желе да се вакцинишу.

Министарка је након провере услуге на Порталу еУправе изјавила да се још једном уверила током ове радне посете Канцеларији за информационе технологије и електронску управу колико је важно да је направљена оваква врста пријаве на сајту еУправе. Она је додала да је за 36 сати преко 100.000 грађана исказало интересовање за вакцинацијом, од чега 30 одсто људи није бирало тип вакцине којом би се вакцинисало, а преко 8.000 њих је старије од 75 година.

„Све то показује суштински значај еУправе, показује да када је држава спремна и када имате мотив какав је ванкцинација, имате у кратком периоду могућност да држава електонски комуницира са грађанима и то је оно што је суштина реформе државне управе“, изјавила је Обрадовић.

Том приликом министарка је позвала грађане да се у што већем броју, на овај лак и једноставан начин, пријаве и искажу своју заинтересованост за вакцинацију и најавила припрему пунктова за вакцинацију у Србији, што је озбиљан пројекат Владе. Она је поручила и да нас после ове пријаве чека друга фаза, а то је реализација вакцинације, јер само тако можемо достићи адекватан степен колективног имунитета и брже и лакше се вратити животу какав смо познавали пре избијања COVID-19 пандемије.