Касаловић: Степен развијености локалне администрације један од три критеријума за улазак у ЕУ

Државни секретар у Министарством државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић рекао је да је степен развијености локалне администрације један од три критеријума за улазак у ЕУ.

„Циљ Министарства и Владе Србије је да свака општина у Србији има ефикасну управу. Зато мењамо систем из корена. Мењамо га да би државу мање коштао и био управљив, али га највише мењамо због градјана и привреде, јер јавна управа постоји због њих, да би њима пружила услуге“, рекао је он.

Ради се на дигитализалицији управе како би службеници брзо размењивали информације и завршавали послове, као и на унапредјују знања и вештине запослених, како би што боље прихватили промене.

Конференција: Повољно пословно окружење на локалном нивоу

Рекао је да се уређује и инспекцијски надзор, те је прошле недеље завршена јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору и да се овај закон мења не зато што није добар, већ зато што је његова примена показала да се може надоградити новим, реформским решењима.

„Предлажемо бројне мехнаизме који су на линији духа целе реформе инспекцијског надзора, а то је превенција, процена ризика и јачање поверења између инспекција и привреде“ рекао је Касаловић и и додао да је део решења усмерен и на решавање проблема са којима се суочавају општине и градови када су локалне инспекције у питању.

„Свесни смо да капацитети инспекција на локалном нивоу у погледу броја инспектора и њихове опремљености нису на потребном нивоу. Зато смо предвидели могућност да више општина на нивоу округа  споразумом могу уредити заједничко обављање инспекцијских послова склапањем споразума о сарадњи. То смо већ предвидели летос усвојеним Изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, овим се то потврђује“ рекао је Касаловић.

Такође Нацртом овог закона предлаже се још могућност да више општина на нивоу округа формирају заједничко одељење за извршење инспекцијских мера, јер без обзира на правац реформе инспекцијсог надзора који је у смеру превенције, потребно је у систем уградити  механизме који ће омогућити да се мере инспекција и извршавају, истакао је државни секретар.