КАСАЛОВИЋ: ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА НОРВЕШКЕ ЗА РАЗВОЈ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић изјавио је да је за локалне самоуправе веома значајна подршка коју су добиле кроз пројекат „Норвешка за вас-Србија“, вредан 4,27 милиона евра.

„Као државни секретар у Министарству које тесно сарађује са локалним самоуправама, могу сада да изразим сигурност да општине и градове нису имале већу подршку као што то имају данас“, рекао је Касаловић приликом уручења сертификата о додели бесповратних средстава .

Касаловић је поздравио напоре Краљевине Норвешке, Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Београду да кроз Пројекат „Норвешка за вас – Србија“ обезбеди веће запошљавање, посебно рањивих и маргинализованих група,  подршку социјалној кохезији и инклузији у неразвијеним подручјима, унапређење локалне инфраструктуре и  успостављање оквира информационе безбедности електронске управе у Србији.

„Србија је у протеклом периоду урадила велику ствар, пре свега, мислим на стабилизацију финансија, али и паралелно уређујући сваки свој кутак, трудећи се да обезбеди квалитетан привредни развој, добре услове за пословање како за стране компаније, тако и за домаће, тако и за путеве, болнице, уређење администрације и бољи квалитет услуга које сви ми пружамо“, рекао је Касаловић.

Нагласио је да је Краљевина Норвешке један од донатора на различитим пројектима и позвао представнике општина и градова да и на даље користите сваку врсту помоћи која им се пружа, како би обезбедили бољи живот за грађане.

Истакао је и да је реформа јавне управе која суштински треба да представља трансформацију управе у професионалан, ефикасан, љубазан сервис свим грађанима Србије, је веома захтеван процес јер без унапређења рада у сваком делу нашег система нема напретка.

Инфраструктурни пројекти, чија ће имплементација трајати до маја 2020. године, побољшаће функционисање објеката за здравствену и социјалну заштиту, образовање, културу и спорт, а обухватиће и изградњу канализационе мреже. Пројекти ће бити спроведени у Бабушници, Белој Паланци, Белој Цркви, Владичином Хану, Голупцу, Књажевцу, Кучеву и Сурдулици. Краљевина Норвешка издвојила је 780.000 евра за спровођење ових активности, док ће општине обезбедити учешће од укупно 297.000 евра.

„Суштина пројекта „Норвешка за вас – Србија“ је да омогући бољи живот становницима мање развијених општина. Примећујем напредак и развој локалних самоуправа у Србији, али постоје делови земље који заостају. Ово није специфично само за Србију, јер то се дешава и у развијеним државама, где поједини делови брже напредују. Подржавамо општине да остваре своје потенцијале, и верујемо да ћемо са националним партнерима и УНОПСом успети да унапредимо животе грађана у овим крајевима“, рекао је Њ. Е. амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији Арне Санес Бјорнстад.

Према пројектима за повећање запошљивости, општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште добиће поршку за спровођење различитих врста обука у јавном и приватном сектору за 102 особе, након чега ће њих 50 добити посао. Подршка је усмерена на теже запошљиве групе становништва – младе до 30 година, особе са нижим нивоом образовања, Роме, старије од 50 година и дугорочно незапослене. За ове активности, Краљевина Норвешка издвојила је 60.000 евра, док ће општине обезбедити учешће од укупно 16.500 евра.

„Ови пројекти допринеће повећању квалитета живота грађана Србије, па тако ће у овим општинама бити реконструисане школе, вртићи и културни центри, док ће кроз стручне обуке бити олакшано запошљавање. Веома ми је драго да видим заједничке напоре Владе Србије и Краљевине Норвешке, нарочито у дугорочном решавању ових проблема са којима се становници ових општина свакодневно суочавају“, рекла је шефица канцеларије УНОПСа у Србији Микела Телатин.

Пројекат „Норвешка за вас“ спроводи се на територији неразвијених подручја у Србији и прилика је за помоћ 91 локалној самоуправи које спадају у трећу или четврту групу развијености.