Комитет за мониторинг: Наставити са добром праксом укључивања грађана у доношење политика

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић састао се данас са председником Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Лином Вербеком (Leen Verbeek) који борави у Београду због састанка Комитета који се овде одржава.

Саговорници су разговарали о важности већег укључивања грађана у доношење политика, како на републичком, тако и на локалном нивоу, те је стога министар упознао госта о прошлогодишњим изменама Закона о државној управи и Закона о локалној самоуправи који управо обавезују државне органе и општине и градове да укључе заинтересовану јавност још у процесу припреме нацрта одређеног акта. „Увели смо и могућност да се грађани укључе у креирање инвестиционог дела буџета, па је доста општина и градова кренуло са том праксом“, рекао је он.

Министар је напоменуо да је, ма колико свесни важности реформе јавне управе за процес ЕУ интеграција, неопходно да администрацију убрзамо, модернизујемо и професионализујемо јер од њеног рада зависи успех свих других реформи и брзина унапређења квалитета живота.

Господин Вербек је подвукао важност одржавања састанака Комитета ван седишта чиме се подстиче поштовање различитости и унапређује разумевање међу члановима. Такође, изразио је задовољство што се састанак Комитета одржава у Београду.

Вербек је поручио министру да се састанак Комитета одржава на уобичајен начин уз разматрање тема са агенде, из различитих земаља чланица Савета Европе, попут Молдавије, Румуније, те да фокус није на стању у Србији, као што су поједини медији пренели. Вербек и Ружић су се потом сагласили да не постоји потреба за политизацијом у дневнополитичке сврхе тог редовног састанка Комитета за мониторинг и изразили заједничко очекивање да ће састанак протећи успешно.

Комитет за мониторинг није место за политичке дебате“, рекао је Вербек и додао да је циљ рада Комитета да подржи земље у њиховом развоју, посебно на локалном нивоу.