Координација инспекцијског надзора у АП Војводини

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је на првој седници Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини да ће од августа примања локалних и покрајинских инспектора бити већа за до 20 одсто.

„Изборили смо се да од августа омогућимо корективни коефицијент, који ће у складу са финансијским могућностима повећати примања инспектора на локалу и у покрајини до 20 одсто. То је мали искорак, али добар показатељ каква је оријентација Владе Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе“, казао је Ружић.

Он је објаснио да је данашњи састанак још један корак у реализацији договора, који је МДУЛС имало са покрајинским премијером Игором Мировићем, као и да је договорено да се направи боља координација између републике и покрајине на пољу реформе инспекција.

Састанк министра Ружића и покрајинског секретара Ивана Ђоковића са наченицима округа

„Договор на нивоу Покрајинске владе је да покрајински секретар Иван Ђоковић буде координатор ове радне групе. Моја интенција је била да сви начелници управних округа са територије АП Војводине буду максимално укључени у овај процес, јер спроводимо својеврсну анализу као Координациона комисија за инспекцијски надзор на републичком нивоу, која обједињује четрдесет инспекција“, каже Ружић.

Он је додао да стање није на завидном нивоу са аспекта материјалних и људских ресурса, али да је обавеза Министарства да то стање поправи.

„Постоји много боља комуникација између привреде и инспекција. Закон о инспекцијском надзору је омогућио да инспекције више не буду перципиране као репресивне, већ као превентивно-едукативне. Имали смо отворени дијалог и преко 200 компанија је имало прилику да у том дијалогу са инспекцијама установи све оне проблеме и изазове. Оно што закон јасно прописује јесте да постоји 22 права за привредне субјекте, а само девет обавеза“, рекао је министар.

Ружић је најавио увођење платформе „Е-инспектор“, која са радом треба да крене следеће године.

„На тој платформи ћемо објединити функционисање свих инспекција, и на тај начин по много транспарентнијем, ефикаснијем и јефтинијем моделу спроводити сам инспекцијски надзор у привредним субјектима. Циљ је да материјалне и људске ресурсе уподобимо са оним што јесте инспекцијски надзор у 21. веку“, објаснио је министар Ружић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић казао је да је настанак Радне групе плод добре сарадње са министарством и Владом Србије.

„Ми смо покушали кроз акте који регулишу надлежност оваквог ‘ad hoc’ органа да омогућимо бољу координацију и комуникацију, која треба да иде двосмерно. Потребно је успоставити нову вертикалу сарадње између државе, покрајине и локалних самоуправа, што потврђује ова Радна група“, закључио је Ђоковић.

Министар Ружић најавио је да би Закон о локалној самоуправи требало да нађе своје место у Народној скупштини до лета.

Он каже да је овај закон један од најзначајнијих, као и да се на његовом тексту ради већ дужи низ година.

„Мислим да измене и допуне Закона о локалној самоуправи воде ка унапређењу неких института који су ванвременски. Сматрам да ће, поред међуопштинске сарадње у остваривању било изворних било поверених послова, омогућити појефтињење тих услуга и концентрацију свих потенцијала на одређеној територији у Србији“, рекао је министар Ружић.

„Желимо и да дефинишемо статус месних заједница и савета месних заједница, јер немамо јасно дефинисан њихов статус“, додао је он.

„Тим законом ће бити дефинисана и прописана обавеза локалне скупштине општине, која ће утврђивати надзор и надлежности над формирањем савета месне заједнице, као и распуштањем исте“, рекао је Ружић.

Када су у питању савети националних мањина, министар каже да се до лета очекује да се у скупштинској процедури нађу два закона из сегмента права националних мањина.

„Спроведена је широка консултативна и аргументована јавна расправа, а очекујемо да ове одредбе унапреде функционисање Националних савета. Ове године имамо редовне изборе за националне савете националних мањина и мислим да је од круцијалне важности да се закон нађе на скупштинском заседању пре него уследе саме изборне активности. Веома је значајно и ажурирање посебног бирачког списка“, објаснио је Ружић.

„Одбор за међунационалне односе на нивоу локала јесте питање које није било регулисано досадашњим законом, на тај начин да следи санкција уколико се такви одбори не формирају“, навео је Ружић.

„То је једна нијанса коју ћемо нормирати, како се то не би више дешавало. Не видим ниједан разлог да се тако нешто не спроведе у дело. Једина оправдања која смо добијали од локала јесу да немају средстава, што није довољно добар аргумент“, закључио је министар.