Мачужић Пузић: Ефикасна јавна администрација није могућа без квалификованих и компетентних државних службеника

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић обратила се данас, у име министра др Александра Мартиновића, на завршној конференцији пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“, који су заједнички финансирале Европска унија и Савет Европе, а спроводио Савет Европе са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина.

Истакавши да су кључ свих реформских процеса људи, Мачужић Пузић је навела да стално улагање у људске ресурсе доприноси свеобухватној реформи јавне управе, као једном од приоритета Владе Републике Србије, али и битном предуслову приступања Европској унији.

„Ефикасна јавна администрација води ка квалитетнијем пружању услуга грађанима и привреди, смањењу корупције и већем поверењу грађана у управу, али није могућа без квалификованих и компетентних државних службеника, на свим нивоима власти“, нагласила је државни секретар и додала да развој модерног службеничког система захтева континуиран стратешки приступ и треба да буде заснован на знањима и вештинама запослених.

Према њеним речима, Министарство је, заједно са партнерима на овом програму, напорно радило на унапређењу управљања људским ресурсима и изградњи капацитета за стручно усавршавање службеника у свим градовима и општинама у Србији. Као неке од резултата, Мачужић Пузић је навела обезбеђивање једнаког приступа праву на стручно усавршавање и једнак квалитет стручног усавршавања свим запосленима у државној управи и јединицама локалне самоуправе, као и развијање нових, савремених општих програма обуке и по први пут програма обуке руководилаца.

Она је нагласила да су на овај начин створени предуслови и за унапређење других елемената у управљању људским ресурсима, а све у циљу стручног оспособљавања службеника да адекватно одговоре на потребе грађана и привреде, који су били и остали главни мотив и покретач рада и унапређења јавне управе.

„У време када се на глобалном нивоу суочавамо са разним изазовима, јачање капацитета локалних самоуправа још више добија на значају и то ће и даље бити један од наших основних приоритета. Влада Републике Србије и Министарство остају посвећени успостављању управе која је способна да спроведе циљеве државе и испуни очекивања грађана, односно Управе по мери свих нас, а у складу са најбољим европским праксама и стандардима“, закључила је државни секретар.

У уводном делу конференције учесницима су се обратили и Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду, Мартин Клауке, шеф Операција II Делегације Европске уније у Србији, Алина Татаренко, шефица Одељења за демократско управљање Савета Европе, Дејан Милетић, директор Националне академије за јавну управу и Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина. На конференцији ће бити представљени резултати пројекта, а у једном од панела учествоваће помоћнице министра Јасмина Бенмансур и Ивана Савићевић.

Пројекат је спровођен током последње четири године и вредан је четири милиона евра. Кроз њега је први пут уведен систем компетенција за службенике у јединицама локалне самоуправе, 50 градова и општина добило је директну подршку у развоју функције управљања људским ресурсима, више од 2.000 запослених прошло је кроз различите обуке, а кроз грантове је додељено више од 300.000 евра пројектима из 33 локалне самоуправе, захваљујући чему су оне унапредиле рад локалних службеника.

 

Фото галерија – извор Милена Арсенић Петровић