Мачужић Пузић: Од концепта „отворених података“ до концепта еГрада

„Иако су Влада Србије и Министарство државне управе и локалане самоуправе у претходном периоду значајно нормативно унапредили област електронске управе, обезбедивши да јавна управа пружи квалитетнију, бржу и јефтинију услугу грађанима и привреди, има још простора за нормативно уређење како бисмо могли да у потпуности будемо спремни за развој паметних градова у нашој земљи“, истакла је државни секретар МДУЛС Маја Мачужић Пузић током данашњег разговора са партнерима из Републике Кореје са којима МДУЛС реализује пројекат „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“.

Она је подсетила да је Србија значајно унапредила концепт „отворених података“, односно, скупова података које институције објављују на Порталу отворених података, како би се искористили за развој нових сервиса и услуга, те је с тога у Програм развоја еУправе уведен и концепт еГрада. За овај концепт потребно је да што више институција отвори податке како би дали свој допринос креирању смарт сити решења и корисничких сервиса за грађане без великих новчаних улагања.

Такође, она је навела да ће МДУЛС наставити да подржава и подстиче градске и општинске управе да отварају податке за њихово даље коришћење, да уводе нове технологије и што већи број електронских сервиса и услуга у свој рад и ставе их на располагање грађанима и привреди, јер само тако можемо говорити о предусловима за развој концепта еГрад, који крајњим корисницима пружа најквалитетнију и најмодернију услугу, у кратком времену и по најнижој цени.

„Искуство Републике Кореје и начин функционисања њихових паметних градова даје нам простор да верујемо да и ми у Србији можемо да изградимо, ако не исти, оно бар сличан модел паметног града. Рад на терену у Петровцу на Млави, Шиду и Бечеју, као прве три општине које су обухваћене пројектом, даће нам смернице за даље креирање платформе паметних градова у Србији и развој услуга које ће бити модерне, а по мери наших грађана и њихових потреба“, закључила је Мачужић Пузић.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Ли Ђеунг и представници Министарства финансија Владе Републике Кореје, Корејског развојног института и компаније Самсунг представили су резултате анализе стања у прва три пилот града у којима се спроводи пројекат паметних градова у Србији, а то су општине Петровац на Млави, Бечеј и Шид. Представљен је модел увођења 19 услуга у шест сектора за сваки од три града, како би могло да се приступи изради хардверско-софтверског решења за функционисање „cloud based smart cities“.

Модел паметног града у Србији донеће квалитетнији живот грађанима у урбаним срединама, већи спектар услуга привреди, али и самим локалним администрацијама, које ће кроз модерне технологије пружати модерније услуге у области јавног превоза, инфраструктуре, здравства, одрживог развоја, безбедности, туризма и културе.

Пројекат „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“ МДУЛС спроводи у сарадњи са Владом Републике Кореје, Корејским развојним институтом и компанијом Самсунг у три ЈЛС у Србији, које ће прве увести технологију паметног града заснованог на инфраструктури облака.