Мачужић Пузић: Реализација Програма за реформу система локалне самоуправе показатељ спремности МДУЛС за спровођење стратешких реформи на локалном нивоу

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић учествовала је данас на 17. Генералној скупштини НАЛАС-а (Мрежа асоцијација локалних власти Југоисточне Европе).

Она је у свом обраћању истакла да МДУЛС препознаје НАЛАС као један од начина на који се повезују локалне власти Југоисточне Европе, где се размењују искуства и представљају примери добре праксе у области реформе локалне самоуправе и европских интеграција.

„У готово свим својим активностима везаним за реформу система локалне самоуправе у Србији МДУЛС тесно сарађује са СКГО, која као асоцијација представника локалних власти даје велики допринос креирању јавних политика на овом нивоу власти“, поручила је Мачужић Пузић и додала да је један од највећих резултата те сарадње усвајање Програма за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период од 2021. до 2025. године.

„Усвајањем овог прогама од стране Владе, Република Србија је јасно ставила до знања да нам је равномерни развој и развој јединица локалне самоуправе важан, као део европског напретка наше земље. Први пут у историји реформе локалне самоураве у Србији израђен је овакав документ јавне политике којим се планира стратешки развој реформе система локалне самоуправе са визијом модерне, професионалне, ефикасне и одловорне локалне самоуправе“, навела је државни секретар МДУЛС.

Такође, она је истакла активности МДУЛС у области дигитализације и еУправе, које су како на врху листе приоритета Владе Србије, тако и свих других нивоа власти у земљи, што се показало и у време пандемије Ковид 19 вируса.

„Јачање капацитета јединица локалне самоуправе за увођење иновативних услуга за грађане од изузетне је важности за МДУЛС, јер је то онај ниво власти који је грађанима најближи и прво место на коме се сусрећу са својом државом. За тај посао их треба оснажити и ставити све њихове капацитете на услугу грађанима Србије“, закључила је Мачужић Пузић.

  1. Генерална скупштина Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе (НАЛАС) одржава се од 11. до 13. маја ове године у Београду.

НАЛАС окупља 14 асоцијација које представљају око 9.000 јединица локалних власти у којима живи преко 80 милиона становника Југоисточне Европе, са циљем промоције процеса децентрализације и изградње партнерства у региону ЈИЕ. Стална конференција градова и општина (СКГО) је пуноправни члан ове мреже, а на овом заседању преузеће председавање НАЛАС-у за период 2022-2023. године.

Фото галерија  – извор МДУЛС