МДУЛС на Глобалном форуму лидера ИКТ 2021 у Сеулу

Министарство државне управе и локалне самоуправе представило је достигнућа Србије на пољу информационо-комуникационих технологија и будуће политике за примену кључних стратегија за дигиталну трансформацију друштва на Глобалном форуму лидера ИКТ 2021, који је 5. новембра ове године у Сеулу организовало Министарство науке и информационо-комуникационих технологија и Национална агенција за инфомационо друштво (НИА) Републике Кореје.

Заједничко јачање глобалне сарадње допринеће дигиталној трансформацији и будућем просперитету, порука је учесника овогодишњег Глобалног форума, који је био посвећен развојним стратегијама дигиталне трансформације у пост КОВИД 19 ери.

Достигнућа Србије на пољу ИКТ-а представила је државни секретар МДУЛС Маја Мачужић Пузић, а ово је била и прилика да Министарство и НИА потпишу Меморандум о сарадњи у области ИКТ. Поред јачања пријатељских односа Србије и Кореје, Меморандум подразумева и унапређење досадашње сарадње, модернизацију администрације у области ИКТ, као и унапређење услуга које нуди постојећи СКИП центар (Српско-корејски информатичко приступни центар) у Београду, али и отварање новог СКИП центра у Нишу. Србија је, иначе, једна од ретких земља у свету која ће имати два СКИП центра, а београдски је проглашен и једним од најбољих од преко 60 оваквих центара у свету, имајући у виду да је његове услуге од отварања пре четири године до данас користило преко 40.000 грађана, који су у њему имали бесплатне ИТ обуке, како би унапредили технолошку писменост и оспособили се за коришћење еУслуга које Влада Србије развија.

На маргинама Глобалног форума Мачужић Пузић разговарала је са колегама из ресорних министарстава Републике Кореје, Гане, Молдавије, Малавија, Египта и Бутана, а са представницима НИА разменила је мишљења о будућој сарадњи предвиђеној Меморандумом, али и о развоју електронске управе и значају отворених података за грађане Србије.

Фото галерија