Могић: За темељне измене и допуне Закона о територијалној организацији важно је активно учешће локалних самоуправа

Министарство државне управе и локалне и Стална конференција градова и општина одржали су данас округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији којем је присуствовало око 30 представника локалних самоуправа.

Помоћник министра за систем локалне самоуправе Саша Могић истако је да постоји велика потреба да се овај закон који уређује територијалну организацију Републике Србије, општина и градова, називе насељених места и катастерских општина, измени и допуни јер закон који је на снази не одговара стању у реалности.

„Важећи закон има грешака у називима насељених места и катастерских општина, али су се, као последица свакодневног живота, називи неких места у међувремену променили, нека насеља су престала да постоје или настајала нова. Те промене нису пратиле промене у закону. Наша заједничка обавеза је да, као што уређујемо Адресни регистар грађана, уредимо и називе насељених места како би и она у закону који то уређује имала тачне називе. То јесте велики и мукотрпан посао, али је и нужно да га завршимо“, рекао је Могић.

Дискусија на Округлом столу поводом јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији

Могић је истако да је намера Министарства да спроведе комплетан поступак измена закона где би практично све одредбе закона биле предмет преиспитивања. Зато је потребно да све локалне самоуправе узму активно учешће, провере називе својих насељених места и спроведу потребне процедуре како би овај закон био усклађен са стањем на терену.

Рад на измени овог закона почео је пре више од годину дана, када је формирана посебна радна група коју чине, поред представника Министарства, и представници Сталне конференције градова и општина, Кабинета председнице Владе Србије, Републичког геодетског завода, Републичког завода за статистику и других државних органа.

Јавна расправа о Нацрту овог закона траје до 30. септембра.