НОВА Е-УСЛУГА ЗА ДИЈАСПОРУ – ПО ИЗВОДЕ У КОНЗУЛАТЕ

 Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са новопостављеним конзулима Републике Србије о новим услугама из области матичних књига које ће конзуларна представништва убудуће пружати нашим држављанима у иностранству.

Министар Ружић је рекао да ће дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије водити матичне књиге у директно у Регистру матичних књига, а у наредном периоду се очекује и електронско повезивање ових представништва са Регистром. „Ово електронско повезивање омогућиће нашим конзулатима да надлежним органима у Србији прослеђују и електронске пријаве рођења, закључења брака или смрти које су настале у иностранству, као и да издају изводе из матичних књига нашим грађанима у иностранству“, рекао је министар и додао да је јасно које ће то бенефите донети нашим грађанима, који су до сада трошили и време и новац за нешто што ће сада управа да уради за њих.

Министар је истакао да је дигитализација јавне управе међу приоритетима Владе Републике Србије, а њен циљ је да допринесе пружању високог квалитета услуга нашим грађанима, и то не само у Републици Србији, већ и ван граница наше земље.

У том делу, сарадња са Министарством спољних послова је у претходном периоду била веома значајна и драгоцена, рекао је министар и најавио да ће два министарства заједно радити на припреми и информисању службеника у дипломатско-конзуларним представништвима за рад у Регистру матичних књига, како би од 1. јануара 2020. ова услуга била доступна грађанима.