Нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи“

За нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи – 2018“ грађани ће моћи да почну са слањем фискалних рачуна и слипова, а прво извлачење награда биће у марту.

Како је речено на конференцији за новинаре, којој су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, у новом циклусу важиће иста правила као и у претходном, а главна промена је што коверте за слање рачуна више неће бити типске, већ ће грађани моћи да шаљу коверте у различитим форматима.

Као и претходни пут, у коверти је потребно да буде 10 фискалних рачуна или 10 слипова, са најмањим износом по рачуну или слипу од 100 динара.

Када је у питању наградни фонд, биће дуплиран у односу на претходни, када је био 135 милиона динара, а игра ће се одвијати у два циклуса, те ће и дуже трајати.

Сада је директни приређивач награде игре Влада Србије.

Учесници конференције навели су да су рачуни који могу „учествовати“ у наградној игри они од 1. јануара ове године, да ће поштарина бити бесплатна, а као и претходног пута у наградној игри не могу да учествују малолетна лица.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да ће у другом циклусу доћи до измена у награђивању локалних самоуправа које пошаљу највише коверата, те да ће сада наградни фонд уместо 100.000 евра бити више од 200.000 евра и биће награђено девет најбољих самоуправа.

„Они ће дакле имати на располагању по 23.000 евра за реализацију пројеката опремања или обнове простора од јавног значаја које сами изаберу. Ново је и то што ћемо сада имати три категорије локалних самоуправа, мале, средње и велике и у свакој од тих категорија биће проглашено по три победника“, рекао је Ружић.

Министар Ружић

Министар је рекао да је наградна игра веома важна за подизање свести јавности о значају борбе против сиве екеономије и додао да су инспекције у овој борби имају кључан задатак.

„Од августа 2015. до 2017. утврђено је да је било више од 10.000 нерегистрованих привредних субјекта, а инспектори рада су током прошле године затекли 20.000 радника на црно. Оваквим акцијама подижемо свест грађана и они сами схватају колико је за њих и њихове заједнице важно да се сива економија сузбије“, рекао је Ружић.

Премијерка Ана Брнабић је на представљању игре „Узми рачун и победи – 2018“ истакла да се борба против сиве економије одвија у четири кључна правца: унапређење инспекција, увођење подстицаја за легално пословање, смањење бирократије и јачање пореске културе.

„Током 2017. године остварено је неколико значајних помака у борби против сиве економије, између осталог израда система е-инспектор, за који се очекује да до јуна умрежи прве четири инспекције, а до маја 2019. да умрежи све инспекције у Србији“, навела је Брнабићева.

Према њеним речима, када је у питању јачање пореске културе наградна игра „Узми рачун и победи“ једна од основних активности.