Одржан девети састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије

„Србија је у току ове и прошле године, у веома изазовном периоду пандемије Ковид 19, успела да ревидира и усвоји низ најважнијих стратешких докумената у области реформе јавне управе и значајно унапреди развој и спровођење политика РЈУ у складу са европским стандардима“, истакао је данас државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић на деветом састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије.

Ракић је, у име министарке Марије Обрадовић, на данашњем онлајн састанку говорио на сесији посвећеној укључивању локалних и регионалних власти у процес приступања Србије ЕУ. Осврнувши се на недавни Извештај Европске комисије о напретку, он је навео да је Србија напредовала у готово свим областима, те да су у области реформе јавне управе препознати сви резултати на којима је Министарство интензивно радило.

„Најзначајнији документ је свакако Стратегија реформе јавне управе за период 2021-2030, која је донета у априлу ове године, у оквиру које је први пут израђен и документ јавне политике којим се планира стратешки развој области реформе система локалне самоуправе. Циљ је изградња модерне, професионалне, ефикасне и одговорне локалне самоуправе која је способна да пружи квалитетне услуге грађанима и привреди и својим деловањем доприноси равномерном развоју Србије“, поручио је Ракић.

Како је навео, дигитализација и стварање управе усмерене ка грађанима остали су најважнији приоритети Владе Србије, а даљим напретком у развоју еУслуга, реформа јавне управе допринела је пружању адекватног одговора на околности изазване пандемијом коронавируса.

Ракић је подсетио и на недавно усвојене законе о заштитнику грађана и о слободном приступу информацијама од јавног значаја, којима се унапређују одговорност и транспарентост рада државне управе, али и јача независност институција Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и  заштиту података о личности. Он је додао и да је припремљен Нацрт закона о референдуму и народној иницијативи, чије се усвајање очекује у најскоријем року.

„Министарство прати спровођење и учествује у имплементацији 14 пројеката, који су првенствено фокусирани на реформу система локалне самоуправе, децентрализацију, веће учешће грађана и унапређење изборног система. Један од највећих изазова у наредном периоду је квалитетно управљање људским ресурсима на централном и локалном нивоу, у циљу успешно спроведених обавеза из процеса приступања ЕУ, али и могућности коришћења средстава из ЕУ фондова“, нагласио је државни секретар, захваливши се европским партнерима на донаторској подршци и континуираној сарадњи.

Данашњој седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије, чији је формални домаћин први пут у новом сазиву српска страна Одбора, председавали су копредседавајући Франц Шаусбергер, представник Државног парламента Салцбурга и Драгана Сотировски, градоначелница Ниша. Поред представника српских и европских институција, на седници је говорила и Матеја Норчич Штамцар, заменица амбасадора и шефа Делегације ЕУ у Србији.

Тема састанка била је и заштита животне средине, климатске акције и енергија, као и тачка информисања о проширењу TAIEX програма на локалне и регионалне власти.

Фото галерија