Одржан други састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије у Бриселу

Делегација Републике Србије предвођена државним секретаром Иваном Бошњаком, учествовала је на другом састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије 31. маја, као и на састанцима „Дана проширења“ 1. јуна у Бриселу које је организовао Комитет региона Европске уније.

Теме другог састанка Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије су биле однос Европске уније и Републике Србије и процес европских интеграција, као и коришћење структурних и кохезионих фондова који ће бити доступни након уласка у Европску унију, односно, искуство које се може транспоновати на предприступне фондове Европске уније који су сада на располагању Републици Србији. Пленарна сесија „Дани проширења“ је била састављена од две панел дебате, на тему политика проширења, динамике и стабилизације,  као и регионалне повезаности  у смислу инфраструктуре и енергетских мрежа. Секретаријат  Комитета региона ЕУ посебно је истакао успешност састанака српске делегације, проактивност, квалитет излагања говорника, као и учешће у дискусији.

Делегацију Републике Србије чинили су представници Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и представници АП Војводина, Града Београда и локалних самоуправа (Београд, Нови Сад, Ниш, Књажевац, Тутин).  Заједнички консултативни одбор је једно од тела за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и њених држава чланица, са једне стране и Републике Србије са друге стране. Састављен је од представника Комитета региона Европске уније и локалних и регионалних органа власти у Републици Србији (по 7 чланова са српске и европске стране) са задатком да помогне у промовисању дијалога и сарадње између локалних и регионалних власти у ЕУ и Србији и представља место за припрему регионалних и локалних власти РС за учешће у раду Комитета региона по ступању у чланство у ЕУ.

Министарство државне управе и локалне самоуправе обавља послове Секретаријата овог тела и пружа финансијску и логистичку подршку овом телу. Поред представника локалних и регионалних органа власти у Републици Србији и Министарства државне управе и локалне самоуправе,  у раду Заједничког консултативног одбора учествују и представници Сталне конференције градова и општина и Канцеларије за европске интеграције. Наредни, трећи састанак Заједничког консултативног одбора биће одржан крајем новембра 2017. године у Новом Саду