Отворен нови тренинг центар Националне академије за јавну управу

У Београду је данас отворен нови тренинг центар Националне академије за јавну управу, који се простире на преко 3.500 м2 и располаже са 14 најсавременије опремљених учионица за спровођење различитих врста обука, који ће бити на располагању државним службеницима за њихово стручно усавршавање.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић  изјавио је на отварању да су сви предуслови испуњени како би Академија прерасла у јединствени центар за управљање знањем и  учење свих запослених.

„Национална академија за кратко време препозната је као велики потенцијал, централна институција, значајна подршка свима у држави у остваривању циља коме тежимо, а то је напредак у свим сферама друштва ради бољитка оних који су носиоци суверености и суверенитета, а то су грађани Србије“, рекао је министар Ружић.

Он је навео да су пре две године направљени први велики кораци у дуго очекиваној реформи стручног усавршавања и додао да без добро едукованих запослених неће моћи да се обезбеди грађанима управа какву заслужују.

„Људи који раде у јавној управи су центар реформе и они су кључ нашег успеха, зато смо као влада још тада били одлучни да оснујемо Националну академију за јавну управу“, рекао је Ружић.

Он је навео да је председница Владе Србије Ана Брнабић обавила највећи део посла, јер је за време њеног мандата припремљен нацрт закона, спроведена јавна расправа и путокази куда да се крене.

„Сви запослени у Министарству државне управе и ја лично смо поносни на постигнути успех“, рекао је Ружић и додао да је систем стручног усавршавања подигнут на виши ниво, обуке су висококвалитетне, бесплатне, разноврсне и једнако доступне свим запосленима у јавној управи, укључујући све општине и градове у Србији.

Нагласио је да је остварен жељени циљ и да је је у 2019. години било 10.000 обучених службеника и додао да је Национална академија за јавну управу данас права кућа знања свих службеника јавне управе.

Србија је у томе, како је додао, имала велику подршку реномираних европских школа за јавне управу, посебно из Француске.

Он је изразио очекивање да ће Академија допринети у ширењу културе перманентног учења и честитао свима који су напорно радили, како би све ово било остављено наредним генерацијама с поносом.

„Ово је након 15, 16, година нешто чему смо сви тежили и зато је ово велики празник за јавну управу Србије“, поручио је министар Ружић.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је ово је прекретница у томе како изгледа  јавна управа, какве услуге и на који начин пружамо грађанима и привреди.

“Наша мисија је да из корена променимо начин на који се као држава односимо према нашим грађанима, а да они, као наши шефови, знају да смо ми њихов сервис, да је наш посао да испуњавамо њихове потребе у сваком тренутку где год се они налазили. Управо зато, Национална академија за јавну управу показује решеност да подигнемо свест запослених у јавној управи о потреби континуираног професионалног и персоналног развоја сваког појединца, док је њен циљ примена знања у пракси са фокусом на конкретне резултате, више посвећености раду, више емпатије, више солидарности, више креативности, иновација и свакодневних малих промена на боље“ , изјавила је Брнабић.

В.д. директора Националне академије за јавну управу Дражен Маравић осврнуо се на два велика приоритета у раду Академије.

„Први приоритет је да стручним усавршавањем запослених постигнемо већу продуктивност, дигиталну писменост, љубазност и ефикасност у пружању јавних услуга грађанима и привреди. Други велики приоритет односи се на поштовање законитости у раду и борбу против нестручности у обављању сложених управних послова“,рекао је он.

Како је додао, управа мора да буде у стању да стратешки управља својим пословима и рутински припрема и спроводи квалитетне предлоге јавних политика.

“Коначно, управа треба да поведе земљу брже ка чланству у ЕУ и да унапреди регионалну и међународну сарадњу. Академија не може да постигне много ако буде радила сама, потребна нам је сарадња свих органа јавне управе и подршка руководилаца. Зато нам је веома драго да ту подршку имамо, што се и данас може јасно видети“, рекао је Маравић.

На дан отварања новог тренинг центра, започета је реализација обука и то Јавни наступ и Вредновање радне успешности, на којима је учествовало 50 полазника.