Ожеговић: Отварање поглавља помаже и подстиче реформски процес

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић, обратио се учесницима радног састанка у организацији Словеначког пословног клуба на тему „Јавна управа у служби грађана и привреде“. Састанку су присуствовали и новоименовани амбасадор Републике Словеније у Србији, Владимир Гаспарич, као и београдски надбискуп монсињор Станислав Хочевар.

Након поздравних речи учесницима скупа, Ожеговић је подсетио да је 2014. године усвојена Стратегија реформе јавне управе, а наредне и Акциони план за њено спровођење. Он је додао да је циљ реформе системска промена односа државе према грађанима и привреди, тако што ће постати њихов суштински сервис.

 

Државни секретар је нагласио да је реформа јавне управе захтеван подухват који подразумева доношење кључних закона, међу којима је Закон о инспекцијском надзору један од најзначајнијих. „Закон је усвојен у априлу 2015. године, уз пуно уважавање ставова привредника, невладиних организација и грађана, а он подразумева нове основе координације и сарадње инспекцијских служби“, рекао је Ожеговић и додао да пуна примена закона започиње у априлу 2016, годину дана након његовог усвајања.

Ожеговић је подвукао значајне резултате, који су постигнути у првим месецима примене Закона у поступању према нерегистрованим субјектима, што је први корак ка обезбеђивању једнаких услова за пословање за све. Он је додао да је један од приоритета државе прелазак из сивог у легално пословање.

„Овај Закон предвиђа нове институте попут планирања надзора и процене ризика што подразумева и адекватну обуку инспектора. Такође, припрема упутстава и стручно-методолошких објашњења, као и доношење подзаконских аката је нешто што је учињено на време и што је испратило читав процес“, казао је Ожеговић.

Државни секретар је истакао и да се ради на изради Закона о управном поступку, који би уз увођење јединственог управног места и поједностављење процедура, требало да доведе до смањења трошкова и за грађане и за привреду и да тиме допринесе стварању примамљивијег и конкурентнијег пословног окружења.

„Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и цела Влада желе да се реформе спроведу у потпуности уз уважавање потреба грађана и привредника. Томе тежимо, а реформске процесе свакако помаже и подстиче отварање преговарачких поглавља“, закључио је Ожеговић.