Ожеговић: Транспарентност и ефикасност рада државне управе је важна тема за све грађане

Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, био је учесник на данашњој конференцији «Отворена управа у Србији 2016: Где смо сада и шта планирамо даље?» коју је, под покровитељством Генералног директората за политику суседства и преговоре о проширењу Европске уније, организовао Центар за евроатлантске студије (CEAS).

Ожеговић је у свом обраћању истакао да је питање транспарентности и веће ефикасности рада државне управе „важна тема не само за Владу Србије и Министарство државне управе и локалне самоуправе, већ и за све нас као грађане“. Он је подсетио да је 2014. године, уз снажну политичку подршку, Србија усвојила Акциони план у чију израду су, давањем коментара и предлога у погледу унапређења Акционог плана, били укључени и представници организација цивилног друштва. Акционим планом дефинисано је 13 мера, са 25 појединачних активности. Од 25 активности, 18 је спроведено у потпуности или у знатној мери, пет је спроведено у мањој мери, док две активности, углавном због недостатка финансијских средстава, нису започете. Извештај о спроведеним активностима, израђен на основу доприноса свих органа одговорних за спровођење мера дефинисаних Акционим планом, постављен је на сајту Министарства, а његова енглеска верзија налази се на сајту организације Партнерство за отворену управу (OGP).

Ожеговић је, такође, известио да је у току формирање Међуминистарске радне групе за израду Другог акционог плана, која ће се састојати од представника 15 тела (државних органа, служби Владе Србије, посебних организација, независних државних органа, Народне скупштине Србије и Привредне коморе Србије), као и од представника пет организација цивилног друштва. Доминантна тема Другог акционог плана су “Отворени подаци“, у складу с којом ће бити дефинисане активности и у Акционом плану Партнерства за отворену управу.

Због отвореније и непосредније комуникације и консултација са грађанима, организацијама цивилног друштва  и привредним субјектима, планирано је да се успостави електронскa комуникациона платформа, као и да се интензивира одржавање округлих столова по Србији. Такође, очекује сe сарадња са Сталном конференцијом градова и општина како у изради, тако и у имплементацији новог Акционог плана на нивоу локалних самоуправа.