ОЖЕГОВИЋ: ЗАКОН О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ ЈЕ ДОБРА КОМБИНАЦИЈА КАЗНЕНИХ И ПОДСТИЦАЈНИХ МЕРА

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић изјавио је да Закон о инспекцијском надзору већ даје резултате у борби против сиве економије, која износи око 21 одсто, иако ће његова пуна примена почети крајем априла.

У прилог томе навео да је само у августу прошле године број новорегистрованих предузетника повећан за 71 одсто у односу на 2014. годину.

„Републички завод за статистику каже да је проценат радника на црно пао са 23,2 на 19,4 процената и да је за шест месеци примене Закона дат налог за око 4.000 нерегистрованих субјеката да се региструју, јер је Закон добра комбинација казнених и подстицајних мера“, рекао је државни секретар на Телевизији Коперникус.

Он је, међутим, нагласио да није само у Србији и региону изражен проблем сиве економије, већ да целокупна ситуација у свету и мигрантска криза поново враћају то питање као кључно и у многим европским земљама, иако се и даље мисли да оне немају тих проблема.

„Људи би се изненадили када би чули колики је у тим земљама проценат радника у одређеним секторима у тој неформалној зони“, рекао је Ожеговић.

Прецизирајући зашто је Закон у пуној примени тек годину дана после усвајања, државни секретар је рекао да је било неопходно време да би се све урадило ваљано. „Сада се спроводе озбиљне обуке у инспекцијским службама, због раније честих примедби привреде да су инспектори необучени и да имају различита решења за исте проблеме“, рекао је Ожеговић и додао да почиње израда информационог система.

Говорећи о рационализацији броја запослених у јавној управи, Ожеговић је рекао да МДУЛС тај процес само координира и да се не може очекивати да најбоље познаје одређени систем, већ да то морају да ураде ресорна министарства пажљиво мерећи која су им радна места најпотребнија, која треба појачати, а која имају вишак радне снаге.

„Неке агенције су укинуте, за те раднике се исплаћују отпремнине и идеја јесте да се смање сви послови који су се показали као нефункционални, да покушамо да направимо државу коју ова привреда може да финансира, што нам је потребно и због страних инвеститора“, појаснио је он.

Једна од тема разговора била је и предстојећа реорганизација централне управе, здравства, просвете, социјалне заштите.

„Морате да реорганизујете државу, иако то није лак посао. Сви су у начелу за то, али када дођете до тога да то и урадите, испостави се да то није лака одлука. Ипак, објективно, у одређеним министарствима и структурама заиста немате добар баланс оних који треба да буду носиоци посла и помоћног особља“, нагласио је Ожеговић.

На питање како ће бити спроведен принцип – једнака плата за једнак рад, државни секретар је одговорио да ће то бити урађено кроз платне разреде и Каталог радних места, који је произашао из новог Закона о систему плата у државној управи.

Ожеговић је, међутим, нагласио да није идеја да се не уваже специфичности неког посла и као пример навео рад медицинске сестре на пријему пацијената и с опасним медицинским отпадом.

„То није иста тежина посла“, рекао је он и додао да је израда Каталога радних места био тежи посао него сама припрема Закона истакавши да се само, на пример, у култури добило 700 радних места које теба „спаковати“ у платне разреде.

Снимак гостовања Жељка Ожеговића на ТВ Коперникус можете погледати испод: