ПАРТНЕРСТВО КАО ПУТ КА ОТВОРЕНОЈ УПРАВИ

„Партнерство јавне управе са грађанима и цивилним друштвом неопходно је за спровођење сложених реформских процеса и креирање управе која је по мери свих нас“, кључна је порука коју су упитили учесници Конференције „Партнерство – кључ за боља решења“, одржане у оквиру овогодишњег обележавања Недеље Партнерства за отворену управу.

Наведена конференција одржана је 19. маја 2022. године, уз учешће преко 120 представника органа државне управе, јединица локалне самоуправе и цивилног друштва који су говорили о остваривању вредности отворене управе на локалу кроз сарадњу јавног и цивилног сектора, као и важности „отварања података“ и њихове поновне употребе.

„Да бисмо унапредили рад наше јавне управе, а самим тим и живот грађана учинили квалитетнијим, потребно је да се сви укључимо и радимо заједно на остваривању жељених циљева. Зато верујем да партнерство јесте кључ за боља решења и да само ангажовањем свих расположивих ресурса можемо креирати управу која је по мери свих нас. Из тог разлога, ова Конференција намењена је сваком појединцу, да нас подсети како се у партнерству често могу постићи циљеви који иначе делују тешко оствариви и да је „добра“ управа у ствари управа која је „отворена за своје грађане“, поручила је Драгана Брајовић, национална координаторка за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу  у Републици Србији, која се присутнима обратила у име Mинистарства државне управе и локалне самоуправе.

Брајовић је позвала све јединице локалне самоуправе да следе успешне примере који су представљени на Конференцији и, заједно са грађанима и цивилним друштвом у својим локалним срединама, предузимају кораке у правцу остваривања вредности и принципа отворене управе на локалу.

У име Сталне конференције градова и општина, присутнима се обратио Никола Тарбук, генерални секретар, истичући да ова организација активно промовише начела и праксе доброг управљања у локалној самоуправи и заговара партнерство локалних органа и организација цивилног друштва у остваривању развојних иницијатва и унапређењу квалитета живота у локалној заједници.

Кроз две панел дискусије, представљени су успешни примери сарадње локалних самоуправа и цивилног друштва у Бечеју, Чајетини, Краљеву и Бору, док су своја искуства у области отварања података поделили представници Канцеларије за информационе технологије и е-управу, удружења Сигурне стазе Бор и Града Новог Пазара, који је однедавно постао прва локална самоуправа из Србије која је примљена у чланство Партнерства за отворену управу.

Конференцију, која је организована уз подршку ЕУ Пројекта „Подршка видљивости и комуникацији реформе јавне управе“, модерирали су Драгана Брајовић и Данило Родић, представници Министарства државне управе и локале самоуправе.