Почеле пријаве за подршку у области реформе пореза на имовину

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство финансија, Сталнa конференцијa градова и општина и Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) позивају локалне самоуправе да се пријаве за подршку у оквиру Програма реформе пореза на имовину – подршка унапређењу пореза на имовину и добре управе.

Укупна подршка износи 5,9 милиона швајцарских франака, а она ће бити усмерена на 40 јединица локалне самоуправе за унапређење администрирања, сређивње евиденција пореза на имовину и јачање функције добре управе. Пакети подршке јединицама локалне самоуправе подразумевају и пружање експертске подршке и стручног знања у области унапређења администрирања пореза на имовину.

„Позивам општине и градове да се пријаве на овај конкурс и обезбеде средства за сређивање база података о некретнинама на њиховој територији. То ће омогућити бољу наплату пореза на имовину, повећти изворне приходе локалних самоуправа и омогућити им да превазиђу финансијске потешкоће или уложе у развој својих заједница, за дбробит наших грађна и грађанки., рекао је министар Бранко Ружић поводом расписивања јавног позива општинам за овај Програм.

„Поред прилике да уведу ред у базе подтака, овај програм подстиче и удруживње и сарадњу локалних самоуправа. Оне општине које су географски повезане, и заједно се пријаве биће додатно вредноване. Пет најуспешнијих поделиће наградни фонд са укупним средствима од милиона швајцарских франака, који је обезбедила Влада Швајцарске“, рекао је Александер Грунауер, шеф пројекта „Реформа пореза на имовину“, који ће ово и спроводити.

Сва документа потребна за пријаву, као и које локалне самоуправе имају право аплицирања могу се наћи на интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као и Сталне конференције градова и општина.

Рок за достављање пријава је 31.октобар 2017.године.

Пројекат „Реформа пореза на имовину“ ће трајати четири године, и плод је заједничке сарадње Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансија као и Владе Швајцарске, које је и обезбедила новац.