После Лознице, еЗУП и у Врњачкој бањи

Врњачка Бања, 16. јун 2017. – Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић данас је посетила општину Врњачка Бања да би се уверила како протиче увођење новог информационог система еЗУП, као и примена Закона о општем управном поступку у овој локалној самоуправи. Том приликом она се састала са председником општине Врњачка Бања, Бобаном Ђуровићем и начелником општинске управе, Славишом Пауновићем.

„Након Лознице, уверила сам се да информациони систем еЗУП функционише и у Врњачкој Бањи. Апелујем да се и сви други органи управе што пре прикључе у овај систем, јер постоје сви услови да он функционише у целој Србији“, нагласила је министарка Брнабић и додала да јавни службеници и институције на нивоу целе државе имају законску обавезу да размењују податке по службеној дужности.

У 2016. години само из матичних књига било је издато преко 3,3 милиона извода, а целокупан број докумената из различитих евиденција прелази 6 милиона. Потенцијал уштеде за грађане само за изводе из матичних књига износи преко 3 милиона сати и 245 милиона динара годишње. Укупан потенцијал уштеда у времену процењује се на преко 6 милиона сати на годишњем нивоу.

Министарка Брнабић је истакла да се укључивањем свих органа управе у информациони систем еЗУП од грађана више не сме тражити да обављају „курирске“ послове за државу и разносе своја документа од шалтера до шалтера. “Сви органи управе морају да размењују податке по службеној дужности, чиме држава постаје сервис грађана и привреде, а управо реформа јавне управе почива на промени тог односа”, додала је Брнабић и позвала грађане да остваре своје право и не набављају потребна документа уместо службеника.

„Заједнички циљ целог друштва треба да нам буде држава по мери грађана и привреде и зато овај пројекат представља суштинску промену навика у којој је важна сарадња између органа управе и грађана“, нагласила је министарка Брнабић и додала да ће систем сукцесивно почети да користи један по један орган јавне управе, а да би до краја године сви органи требало да размењују податаке на овај начин.

Министарка је додала да се приликом покретања информационог система еЗУП водило рачуна и о заштита података о личности, где за сваки упит службеник мора имати сагласност подносиоца, која се изјављује приликом подношења захтева.