Пројекат о сарадњи за унапређење праксе јавних набавки

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички потписала је са председницом Републичке комисије за заштиту у поступцима јавних набавки Ханом Хукић Пројекат о техничкој сарадњи чији је циљ унапређење праксе јавних набавки у Србији. Пројекат је резултат Меморандума о разумевању о сарадњи о унапређењу процеса јавних набавки који је потписан између Министарства и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) још 2012. године.

 

Удовички је том приликом рекла да од ефикасности процеса јавних набавки зависи привредни развој. „Колико држава доприноси привредном развоју и развоју приватног сектора кроз инвестиције и образовање, толико доприноси и кроз јавне набавке, уколико их ради етички и професионално и зналачки, а поготово у Србији је јако важно да смо у стању да заштитимо мала и средња предузећа као понуђаче јер то је оно што ће да носи привредни раст и запошљавање у Србији“.

Она је рекла да је Меморандум о разумевању о сарадњи о унапређењу процеса јавних набавки потписан са ЕБРД још 2012. године. „Сада је ова сарадња део ширег меморандума о разумевењу између ЕБРД и владе који се уопште бави подстицањем инвестиционе климе и бољим управљањем“, рекла је Удовички.

 

Хукићева је исказала задовољство што је републичка комисија препозната као значајан чинилац у систему јавних набавки Србије. Она је навела да комисија на годишњем нивоу донесе одлуке по жалбама у поступцима процењене вредности преко милијарду евра. „Јасно је колики је наш утицај у процесу јавних набавки и тиме утицај на тржиште и целокупкупну привредну активност“, рекла је Хукић.

Директор Европске банке за обнову и развој у Србији Данијел Берг рекао је да је важно да постоји јасан, предвидив и транспарентан, одговоран процес јавних набавки. Он је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на томе што је обезбедила средстава да би могао да се финансира наставак сарадње. „Радићемо заједно са министарством да се унапреди процес и створе студије најбољих случајева које би могле да се примењују. Потом ћемо радити са комисијом како би се ревидирали случајеви и да би процеси били јасни и транспарентни“, рекао је Берг.

Представница Амбасаде Велике Британије у Србији Трејси Галагер рекла је да се нада да ће допринос који даје овај пројекат осетити грађани Србије. „Сви пројекти који подржавамо кроз Фонд за добру управу имају за циљ да помогну Србији на путу ка ЕУ, да буде што ефикаснија и боља“, рекла је она и додала да је пројекат који подржава Влада Велике Британије вредан 250.000 фунти. „Ситеми јавних набавки врло су битни и играју врло битну улогу у креирању ефикасног коришћења јавних фондова и доприниосе јавном управљању, креирању јачих капацитета и јачању самог односа јавности према институцијама које те јавне набавке и спроводе“, рекла је Галагер.